• Haberler
  • Ekonomi
  • 2025 İlkbaharında Kayısıda Çil Hastalığı Alarmı! Ne Yapmalı?

2025 İlkbaharında Kayısıda Çil Hastalığı Alarmı! Ne Yapmalı?

Malatya başta olmak üzere kayısı üretiminin yoğun yapıldığı bölgelerde, çil (yaprak delen) hastalığı yeniden gündemde.

Malatya Haber: Malatya başta olmak üzere kayısı üretiminin yoğun yapıldığı bölgelerde, çil (yaprak delen) hastalığı yeniden gündemde. Uzmanlar, özellikle ilkbaharda artan nem ve sıcaklık dalgalanmalarının, kayısı ağaçlarında bu hastalığın yayılımını hızlandırdığını belirtiyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, üreticilerin hastalık belirtilerine karşı dikkatli olması ve ilaçlama takvimine uyması gerektiği vurgulandı.

Çil Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Çil hastalığına sebep olan fungus etmeni, kışı tomurcuk ve dallarda konidi ve miselyum halinde geçiriyor. Hastalık, özellikle genç yaprak, tomurcuk ve sürgünlerde leke ve doku kayıpları şeklinde belirti veriyor.

Yapraklarda ilk olarak 1 mm çapında yağ lekesi şeklinde başlayan belirtiler, zamanla kırmızımsı kenarlara ve kahverengimsi orta kısımlara dönüşüyor. Bu lekeli bölgeler dökülerek yaprakta deliklere yol açıyor. Genç sürgünlerde ise kırmızı kahverengi lekeler zamk çıkararak küçük kanser yaralarına dönüşüyor.

Mücadelede Hem Kültürel Hem Kimyasal Yöntemler Önemli
Uzmanlar, hastalıkla mücadelenin hem kültürel hem de kimyasal yollarla yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Kültürel önlemler kapsamında, hastalıklı tomurcuk ve dalların budanarak bahçeden uzaklaştırılması gerekiyor. Ayrıca, budama aletlerinin %10’luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilmesi öneriliyor.

Kimyasal mücadelede ise şu ilaçlama takvimi uygulanmalı:

Sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra (Bakırlı preparat veya bordo bulamacı)

İlkbaharda, çiçek tomurcukları açılmadan önce (Pembe tomurcuk döneminde)

Meyve çanak yaprağı sıyrılırken, organik fungusit kullanılarak

İklim Koşulları Riskleri Artırıyor
İl Tarım Müdürü Osman Akar, bu yılki mevsimsel koşulların (yüksek nem ve yağış) hastalık riskini artırdığına dikkat çekerek, “Üreticilerimiz çil ilacını ikinci kez tekrarlamalıdır. Meyvenin kürkten sıyrılma dönemi dikkatle takip edilmelidir,” dedi.

Bakmadan Geçme