• Haberler
  • Ekonomi
  • Ağbaba: 'Her Şey İki Kat Arttı Kayısı Yarı Yarıya Düştü'

Ağbaba: 'Her Şey İki Kat Arttı Kayısı Yarı Yarıya Düştü'

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Malatya'da devam eden sorunlarına ve düşen kayısı fiyatlarına dikkati çekti.

Son Dakika: CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Malatya'da devam eden sorunlarına ve düşen kayısı fiyatlarına dikkati çekti.

Malatya'nın temel geçim kaynaklarından olan kayısının fiyatlarının, artan maliyetlere rağmen geçen yılın yarı fiyatına satıldığını, bu durumunda çiftçiyi mağdur ettiğini dile getiren Ağbaba, depremde ciddi zorluklar yaşayan üreticinin artan maliyetler karşısında belinin büküldüğünü, yarı fiyatına düşen kayısı için acilen önlem alınması gerektiğini ifade etti.  

“HER ŞEY İKİ KAT ARTTI KAYISI YARI YARIYA DÜŞTÜ” 
Milletvekili Ağbaba, kayısının Malatya için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Malatya için kayısı adeta ekmektir, sudur, çocuklarımızın çeyiz parasıdır, okula giden çocuklarımızın defteridir, kalemidir. Kayısı üreticisi çok zor bir dönem geçirdi. Depremde de kayısı üreticisi yalnız bırakıldı. Kayısı, toplam 50 bin kayısı üreticisini direkt ilgilendirmekte. Kuru kayısının dünyadaki üretiminin yaklaşık yüzde 85'ini Malatya yapmaktadır. Kayısı, bizim için altın değerindedir. Bir başka ülkede olsa böyle bir ili gözü gibi korur devlet. Maalesef kayısıya sahip çıkılmıyor. Geçen yıl kayısı depremle yerle bir olmuştu. Kayısı değerinin çok altında satılıyor. Geçen yıl dalında yaş kayısı 50 liraya alıcı bulurken bu yıl 20 liraya alıcı buluyor. Kuru kayısıda durum çok daha vahim. Geçen yıl sarı kayısı 200 lirayken, gün kurusu kayısı 280 liraya alıcı bulurken şu anda fiyatlar yarı yarıya düşmüş durumda. 110-120 lira arasında alıcı buluyor. Hatta pazarda 80 liraya kadar düşüyor. Kayısı üreticisi bu dönemde işçi getiriyor, ilaç alıyor, işçiye para ödemesi lazım ve kaysıyı satarak bu parayı elde ediyor. TÜİK'e göre enflasyon yüzde 71. Buna göre hesaplarsak; sarı kayısının 341 lira, gün kurusunun 480 lira olması lazım. Geçen yıl mazotun litresi 19 liraydı, bu yıl 46 lira. Bir işçi yevmiyesi 450 lirayken bu yıl 950 lira, ilaç 450 liraydı şu anda bin lira. Her şey iki kat artmış kuru kayısı ise yarı yarıya düşmüş durumda” ifadelerine yer verdi. 

“MALATYA’YA 103 BİN KONUT YAPACAKLARINI SÖYLEDİLER, YAPILAN KONUT 14 BİN 636”
Malatya’ya depremlerden sonra 103 bin konut yapılacağının söylendiğini ancak bu sayının çok altında bir konutun yapıldığını kaydeden Ağbaba, “Deprem Malatya'yı yerle bir etti. Depremden sonra cumhurbaşkanı 650 bin konut yapacağını söyledi, birinci yılda tamamlanan konut sayısı 41 bin. Malatya genelinde 103 bin konut yapılacağını söyledi, yapılan konut sayısı 14 bin 636. Konteyner kentler de kurulup unutulmuş durumda. Sosyal hayat yok, çocuklar için saha yok, ulaşım yok. Adeta bir cezaevinde insanlar yaşamaya devam ediyor. Bir başka konu ise, depremden sonra Malatya'da 44 alan rezerv alanı ilan edildi. Bir büyük belirsizlikle karşı karşıyayız. İş yeri nereye yapılacak, aynı metrekare korunacak mı, kaç liraya mal olacak kimse bilmiyor. 32 bin yerinde dönüşüm başvurusu var ancak dönüşen bina sayısı yok denecek kadar az. Yerinde dönüşüm için 750 bin lira kredi veriliyor ama bu paraya kimse ulaşamıyor. 'Güçlendirme yapın' diyorlar, vatandaş güçlendirme yapıyor. Arabasını satıyor, altınını satıyor güçlendirmeyi yapıyor ama söz verilen 400 bin lira güçlendirme kredisi de vatandaşa verilmiyor. Yerinde dönüşümün bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. İnsanlar TOKİ'ye gitmiyor. Devlet açısından da avantaj; altyapı var, camisi, sosyal tesisi, parkı var. TOKİ yapıyorlar, sosyal tesis yok, camisi yok, altyapısı yok, yolu yok, doğal gazı yok. Dağın başına dört duvar yapıp teslim ettiler” dedi. 

 

Bakmadan Geçme