Ağbaba : Konteynerler kiracılara nasip olmadı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremin 5. Ayında Malatya'yı konuştu.

Son Dakika Haberi:  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremin 5. Ayında Malatya’yı konuştu. TBMM Plan Bütçe Komisyonunda bir konuşma yapan Ağbaba,Malatyalı depremzedelerin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, AFAD, Belediye, Kaymakamlık, Nüfus müdürlükleri arasında mekik dokuduklarını kaydetti. Ağbaba, deprem için vergiler konulduğunu belirterek toplanan paraların, depremde hayvanlarını kaybeden üreticilere, iş yerlerini kaybetmiş esnaflara, eşyaları enkaz altında kalan depremzedelere verilmesini istedi.

Bürokrasiyi bitirmekle övünen AKP, depremin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen halen depremzedeleri süründürmeye devam ediyor. Malatyalı depremzedeler Çevre Şehircilik Müdürlüğü, AFAD, Belediye, Kaymakamlık, Nüfus müdürlükleri arasında mekik dokuyor. Günlerce uğraşıp yıkılan evde yıllardır kendisinin oturduğunu, evin kendisine ait olduğunu ispat etmeye çalışıyor. Depremin beşinci ayına girdiğimiz bugün bile kamu kurumlarının önünde çok uzun kuyruklar devam ediyor. Depremzedeler AFAD önünde sabah 06.30’da sıraya girip, saatlerce bekleyip bir dilekçe vermeye çalışıyorlar.Halen binlerce afetzede 15 bin liralık taşınma ve kira yardımı alabilmiş değil.

Konteynerler kiracılara nasip olmadı
Ev sahiplerinin sokağa attığı kiracılara bir darbe de AFAD vuruyor. Kurulan konteynerkentlerde kiracılara yer yok. Ev sahipleri için ayrılan konteynerler henüz kiracılara nasip olmadı. Deprem, tarım ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar için ayrıca bir yıkım oldu. Deprem, tarım ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar için ayrıca bir yıkım oldu.

Pek çok köyde ahırlar yıkıldı, hayvanlar öldü veya sakat kaldı. Depremde Malatya’da yaklaşık 2 bin ahır yıkıldı. Bu yıkımla beraber özellikle kırsal alanlarda enkaz altında bin 100 büyükbaş, 6 bin 400 küçükbaş hayvanın telef olduğu, Doğanşehir ilçesinde faaliyet gösteren 17 alabalık işletmesinin 230 civarı havuzunun hasar gördüğü belirtiliyor. Köylünün zararı büyük. Depremzedelere, yem desteği olarak koyun başına 50 lira yatırıldı. Bir avuç yem parası. Devlet desteğinin çok yetersiz kaldığından yakınan köylü "Tarım da hayvancılık da enkaz altında kaldı” diyorlar. Bu yıl kayısı üreticileri 6 Şubat depremlerinin ardından çok sayıda deprem daha yaşadı. Don, dolu, şiddetli yağış, fırtına… Hepsi üst üste gelince bazı bahçelerde yemeye kayısı kalmadı.  Üreticiler bu yıl hem depremden hem de doğal felaketlerden perişan oldu.

Toplanan vergiler deprem bölgesine aktarılsın
Deprem için vergiler konuluyor, paralar toplanıyor. Bu paralar, depremde hayvanlarını kaybeden üreticilere, iş yerlerini kaybetmiş esnaflara, eşyaları enkaz altında kalan depremzedelere verilmesini istiyoruz.  Kısaca Malatya perişan.
Malatya AKP’ye en fazla oy verip en fazla cezalandırılan illerden biri.Zaten yatırım konusunda üvey evlat muamelesi gören Malatya, depremle birlikte kaderine terk edilmiş durumda.Esnafı perişan, üreticisi perişan, yıkılan kamu binalarındaki memurları perişan, üreticisi perişan…Kısaca Malatya perişan.Malatya iş bilmez yöneticiler tarafından yaralarının sarılmasını bekliyor. Umarım tez zamanda Malatya ve diğer deprem illeri ayağa kalkar, esnafımızda evine ekmek götürür. Kış geldiğinde insanlara barınacak imkanlar sağlanır. 
 

Bakmadan Geçme