Ağbaba'dan Şok İddia! 'Yonca, mısır ve ayçiçeğin ekimine yasak getirildi'

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde hasar gören Sultansuyu Barajı'nın tamir edilmemesini ve bu nedenle yaşanan mağduriyetleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündeme taşıdı.

Son Dakika: CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde hasar gören Sultansuyu Barajı'nın tamir edilmemesini ve bu nedenle yaşanan mağduriyetleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündeme taşıdı.

Ağbaba, barajın gövdesinde büyük hasar olduğunu ve yaklaşık 20 aydır herhangi bir tamirat yapılmadığını belirterek, 16 köyde 4 bine yakın çiftçinin iki sezondur sulama yapamadığını vurguladı.

Depremin ardından Sultansuyu Barajı'nın gövdesinde 600 metre uzunluğunda, 3 metre derinliğinde ve genişliğinde çatlaklar oluştuğunu ifade eden Ağbaba, barajın kapasitesinin sadece %52'sinin su depolayabildiğini belirtti. Su yetersizliği nedeniyle özellikle yonca, mısır ve ayçiçeği gibi ürünlerin ekimine yasak getirildiğini iddiea etti.

Çiftçilerin Mağduriyeti: Sultansuyu Barajı ile sulama yapan 16 mahalledeki çiftçiler, su yetersizliği nedeniyle iki sezondur mağdur durumda. 80 bin dönümlük sulama alanı bulunan bölgede, 35 bin dönümlük kayısı bahçesi sulanabilirken, diğer yıllık ürünlerin ekimi gerçekleştirilemiyor. Bu durum çiftçileri derinden etkiliyor ve yeraltı su kuyuları (YAS) açılmasına neden oluyor. Ancak bu kuyular, yeraltı sularına zarar vererek daha büyük çevresel sorunlara yol açıyor.

Veli Ağbaba, AKP hükümetinin Sultansuyu Barajı'nın tamiratı konusunda adım atmamasını eleştirerek, Malatyalı ve Akçadağlı çiftçilerin gözden çıkarıldığını iddia etti. Ağbaba, bu konunun acilen çözülmesi gerektiğini belirterek, sorunun derinleşmemesi için önlemler alınmasının şart olduğunu söyledi.

Ağbaba, konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya yanıtlanmak üzere bir soru önergesi sundu.

Bakmadan Geçme