Ağbaba: 'Mücbir sebep halinin en az 3 yıl uzatılmalı'

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremin etkilediği şehirlerde uygulanan mücbir sebep halinin sadece 3 ay uzatılmasını eleştirdi.

Son Dakika: CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremin etkilediği şehirlerde uygulanan mücbir sebep halinin sadece 3 ay uzatılmasını eleştirdi.

Ağbaba, "Dağ fare doğurdu" diyerek, 3 ayın sorunları çözmek için yetersiz olduğunu belirtti. Ağbaba, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep halinin 30 Kasım 2024'e kadar uzatılmasının, şehirlerin ayağa kalkması için yeterli olmadığını vurguladı.

Ağbaba, depremin yıkıma uğrattığı şehirlerde esnaf ve iş dünyasının zor durumda olduğunu ve mücbir sebep halinin en az 3 yıl uzatılması gerektiğini söyledi. AKP'nin aldığı 3 aylık uzatma kararının sorunları çözmekten uzak olduğunu ifade eden Ağbaba, "Yıkılmış, yerle bir olmuş şehirlerde beyan olur mu? İş çevreleri ve esnaflar en az 3 yıl uzatma istedi, AKP ise sadece 3 ay uzatma yaptı. Bu, halkın ihtiyaçlarına duyarsız bir yaklaşım" dedi.

Ağbaba ayrıca, AKP'nin deprem bölgesindeki mükelleflerin gelirlerine muhtaç hale geldiğini ve bu anlayışın sorunları daha da derinleştirdiğini belirtti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, vergi borcu olan mükelleflerin isimlerinin açıklanacağını duyurmasını eleştiren Ağbaba, depremzede esnafın bundan muaf tutulmasının yetersiz bir adım olduğunu söyledi.

Ağbaba, mücbir sebep halinin şehirler tamamen toparlanana kadar devam etmesi gerektiğini, bu süreçte biriken vergi ve SGK prim borçları için teminatsız yapılandırma imkânı sağlanmasını ve bölgenin ihtiyaçlarına uygun yasa ve yönetmeliklerin acilen yayınlanması gerektiğini ifade etti.

Bakmadan Geçme