Doç. Dr Afşin: Kalp damar hastalıklarından korunmak için balık tüketin...

29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi'nde sağlık çalışanlarımıza yönelik eğitim semineri düzenledi.

Son Dakika Haberleri: Kardiyoloji Uzmanı ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulmecit Afşin, "29 Eylül Dünya Kalp Günü" nedeniyle Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi'nde sağlık çalışanlarımıza yönelik eğitim semineri düzenledi.

Dünya sağlık örgütüne göre her yıl yaklaşık 18 milyon insan kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Doç. Dr. Abdulmecit Afşin, "Kardiyovasküler hastalıkları önlemek veya geciktirmek için kalp dostu beslenme, düzenli egzersiz yapmak ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ile mümkün olduğunu söyledi."

Doç. Dr. Abdulmecit Afşin, konuşmasında, özellikle günümüzde tüketimi hızlı bir şekilde artan hazır gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirtti. “Bu hazır gıdaların içeriğinde yeterli miktarda lif, vitamin ve mineral bulunmamaktadır. Çok sayıda endüstriyel katkı madde içeren genellikle yağ, şeker ve nişasta ağırlıklı olan gıdalardır. Kalp damar hastalıklarından korunmak için Akdeniz Tipi Diyet dediğimiz zeytinyağı, sebze, meyve, balık ve çiğ kuruyemiş gibi besinlerin kalp sağlığına olumlu etkilerini gösteren birçok çalışma vardır. Bu diyet ülkemiz insanı içinde en yararlı beslenme tarzı olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Abdulmecit Afşin, "Tam tahıllı ürünler (buğday ve pirinç) ile baklagiller (mercimek, fasulye, bakla, bezelye, nohut, soya fasulyesi) bol lifli ve besleyici madde bakımından zengin olduğu için tüketilmesi gerektiğini açıklayan Doç. Dr. Abdulmecit Afşin, özelikle buğday ürünleri tüketilirken genetiği değişmemiş lif ve vitamin oranı yüksek tam buğdaydan yapılmış gıdalar tüketilmelidir." ifadesini kullandı.

Kırmızı et, vitamin ve esansiyel aminoasitler açısından önemli bir besin kaynağı olduğu için diyet programında kırmızı ete de (tercihen otlayan hayvan etine) yer verildiğini açıklayan Doç. Dr. Abdulmecit Afşin, "Ayrıca sofralarda az yağlı süt ve süt ürünleri ile köy yumurtası yer almalıdır. Günlük tuz miktarının da 5 gr (1 çay kaşığı) kadar olması gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Zararlı alışkanlıklar konusuna da değinen Dr. Afşin şunları söyledi. “Artık herkes sigaranın kalp ve damar hastalıklarına neden olduğunu bilmektedir. Sigaranın kesinlikle içilmemelidir. Alkol tüketiminin kalp ritim bozukluğuna neden olduğu ve kalp yetmezliğini olan hastalarda kalp fonksiyonlarını daha da bozduğuna ilişkin bilimsel veriler gittikçe artmaktadır. Uyuşturucu kullanımı kalp ve damar sağlığına ciddi bir şekilde zarar vermektedir." dedi.

Bakmadan Geçme