Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 85 Malatya'dan

Türkiye'nin Avrupa Birliği coğrafi işaret belgesi alan Malatya kayısısında 2024 yılı tahmini rekoltesi Vali Ersin Yazıcı tarafından kamuoyuna açıklandı.

Son Dakika: Türkiye'nin Avrupa Birliği coğrafi işaret belgesi alan Malatya kayısısında 2024 yılı tahmini rekoltesi Vali Ersin Yazıcı tarafından kamuoyuna açıklandı.

Valilik binasında gerçekleşen basın toplantısında Vali Ersin Yazıcı, beraberinde Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ile Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar ile birlikte tahmini rekolteyi açıkladı.

Yapılan açıklamda:

"Kayısı yetiştiriciliği İlimiz ekonomisinde bilinen ve ticarete konu olan en önemli tarımsal ürünümüzdür. İlimiz, Türkiye kayısı üretim alanının %62, yaş kayısı üretiminin %38, Türkiye kuru kayısı üretiminin %90, Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık %55'ini karşılamaktadır. Malatya'da yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlamaktadır. Bu kıymetli ürün ilimize ortalama olarak yıllık yaklaşık 400-500 milyon dolar gelir sağlamaktadır. Kayısı, Ülkemizdeki ve Dünyadaki markamızdır. Ayrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya'da yetiştirilmektedir.

İlimiz de kayısı ağaçlarında 01 Mart 2023 tarihinde il çiçeklenme başlamış olup, iklim şartları ve rakım durumuna göre periyodik olarak devam etmiştir. 2024 yılı fenolojik sürecinde geneli etkileyecek ve büyük oranda hasara sebebiyet verecek zirai don olayı yaşanmamıştır. Ancak özellikle kış döneminde bölgemiz, uzun yıllar ortalamanın üzerinde bir sıcaklık yaşanması nedeni ile çiçeklenme ve meyve tutumunu kısmen olumsuz etkilemiştir. Buna bağlı olarak yüksek rakımlı yerlerde Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde meyve tutumunun yoğun, Kabaaşı çeşidinde ise çok seyrek olduğu gözlemlenmiştir. Bununla beraber bazı bölgelerimizde muhtelif tarihlerde dolu hasarına bağlı meyve dökülmesi ve yaralanmaya bağlı kalite kayıpları yaşanması sonucu verim kayıpları oluşmuştur.

Üretilen ürünün tamamı iç ve dış pazarda ticarete konu olması nedeniyle her yıl olduğu gibi 2024 yılında da tahmini kuru kayısı rekolte tespit çalışması İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda; Turgut Özal Üniversitesi-Ziraat Fakültesi, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Odaları, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odasından temsilcilerin katılımı ile oluşturulan komisyon tarafından saha çalışması, bütün İlimiz taranarak her bölge kendi içinde değerlendirilmesi sonucu tamamlanmıştır.

Saha çalışmaları ve gözlemler sonucunda 2024 yılında İlimizde elde edilecek kuru kayısı miktarı 107.517 ton olarak tahmin edilmektedir. Tahmini rekolte de bu tarihten hasat dönemine kadar geçen sürede iklim şartları, olası doğal afetler, işçilik ve randıman dikkate alınarak +,- % 10 sapma olasılığı bulunmakta olup, hasat tarihine kadar mevcut durum takip edilmektedir."ifadesi kullanıldı...

Bülten

Bakmadan Geçme