Gezer, '100 bin insanımız konteynerlerde başını sokacak bir ev bekliyor'
Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. İbrahim Gezer, Malatya Memur-Sen ile bağlı sendika şube başkanları ve Eğitim- Bir-Sen 1 ve 2 nolu şube yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi
Son dakika: Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. İbrahim Gezer, Malatya Memur-Sen ile bağlı sendika şube başkanları ve Eğitim- Bir-Sen 1 ve 2 nolu şube yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi
Prof. Dr. Gezer, burada yaptığı konuşmada son yıllarda eğitimle ilgili birçok sorun olduğuna değindi. Asrın felaketinin birçok alanda olduğu gibi eğitimde de yıkımlara neden olduğunu ifade eden Gezer, “Şehrimizin yaşadığı depremlerden sonra milli eğitimde 60'ın üzerinde okul binamızın kullanılamaz hale geldiğini biliyorum. Yıkılan bazı okullarımızın olduğunu biliyorum. 12 bine yakın eğitimcinin önemli bir kısmının zaman zaman şehir değiştirmek zorunda kaldığını biliyorum. Onların yeniden peyderpey gelip sisteme dahil olmaya çalıştıklarını biliyorum. Aynı şekilde üniversitede de benzer sıkıntılar yaşandı. Dolayısıyla her alanın etkilendiği gibi eğitim alanı da etkilendi” dedi.
Prof. Dr. Gezer, “Binlerce çalışma yapmışızdır herhalde Malatya ile ilgili. Bu çalışmaları yapmak bu süreçte de tabi ki şehrin sorunlarına bir hakimiyet de sağlıyor” ifadelerine yer verdi. Malatya'nın sorunlarının belli olduğunu da belirten Gezer, “Yıllardır Malatya nüfus kaybeden bir şehir. Yıllardır Malatya sermaye kaybeden bir şehir. Ama son yıllarda ciddi sorunları olan bir şehir. Ciddi sıkıntılar yaşayan bir şehir. İşsizliğin, yoksulluğun, hayat pahalılığının alabildiğine arttığı bir şehir Malatya. Son yıllarda yoksulluğun en hızlı arttığı 5 şehirden birisi yine Malatya. Yine Malatya son yıllarda ülkemizde en çok gerileyen il. Dolayısıyla en çok gerileyen 13 şehrimizden birisi Türkiye'de. Yine şehrimiz özellikle sosyoekonomik gelişmişlik açısından iller arasında ilçeler arasında hızla geriye doğru giden bir şehir. Bunların üzerine konuşmamız gerekiyor” diye konuştu.
6 Şubat'ta Malatya'nın can kaybı açısından 5'inci sırada olduğunu ancak fiziki tahribat olarak ise 2'inci sırada yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Gezer şunları söyledi:
“Ticaretinin etkilenmesi açısından bakarsanız Malatya birinci sırada. Bu 11 şehrin hiçbirisinin merkezi bizimki kadar yıkılmadı. Bizim tam da ticaretin kalbi yıkıldı. Deprem Malatya'nın ticaretinin kalbini vurdu. Binlerce esnafımız, küçük esnafımız işyerlerini kaybetti. Şu anda birçoğu şehir dışında. 3 bini aşkın konteynırda hizmet vermeye çalışan esnaflarımız var. Ama konteyner şartlarında biliyorsunuz ne kadar hizmet verilebilir sizin takdirinize bırakıyorum. Şehrimizim eğitim açısından da bu süreçte çok etkilendi. Ama buna rağmen hızla toparlanmaya çalışan hem Milli Eğitim, hem üniversitelerimiz hızlıca inisiyatif almaya çalıştı. Bu vesileyle bu sürece katkı veren herkese de ayrıca teşekkür ediyorum”
Bağımsız Başkan Adayı olarak Malatya'yı uzun yıllar her alanda çalışan birisi olarak eğitimle ilgili de ciddi hazırlıklarının bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Gezer, “Malatya'nın yakın tarihinde ilk kez önemli bir göreve eğitimin bu kadar içinden bir aday geliyor. Eğer buradan sonuç alabilirsek, buradaki başta buradaki eğitimci arkadaşlarımız olmak üzere ilimizdeki bütün eğitim camiasını, sendikalarımızı velilerimizi tamamının kendi içinde bulacakları bir süreç başlatacağız.” dedi.
Prof. Dr. Gezer, “Şu anda 100 binin üzerinde insanımız konteynerlerde başını sokacak bir evi bekliyor. 200 bin insanımız şehir dışında şehre dönmek için konut ve işyeri, altyapının oluşmasını bekliyor. Bunun için Malatya'da hızlıca bir konut seferberliği başlatılması gerekiyor. Bu sadece Emlak Konut ve TOKİ'ye bırakılacak bir iş değil. TOKİ'nin bu hızıyla gidersek en az 20 yıl sürer. Büyükşehir Belediyesi olarak geniş çaplı konut projeleri başlatacağımızı şimdiden buradan ilan etmiş olayım. Bunu çok önemseyeceğiz, üzerinde duracağız” dedi.
Gezer, “Özellikle başta okul öncesi eğitim olmak üzere projelerimiz var. Çünkü en anlamlı yatırım okul öncesinde yapılan yatırımdır. Çocukların özellikle beyin gelişimi 0-6 yaş arasında şekilleniyor. Bu dönemi dolu dolu değerlendiremediğimiz zaman yapılacak bir hiçbir yatırım o boşluğu dolduramıyor. Bütün semt kulaklarımızdan tutun, bütün boş alanlarımızdan tutun, bütün ekstra kaynakları eğitime ayırmak gibi bir niyetimiz var. Yine sistem eğitimini önemsiyoruz. Yani bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik. Bu alandaki eğitimin altyapısını oluşturamayan hiçbir güç, şehir kalkınamaz” diye konuştu.
Prof. Dr. Gezer'i çok iyi bildiklerini belirterek “Malatya'da uzun yıllar takip ettiğimiz, projeleri ile bildiğimiz bir büyüğümüz. Malatya'da böyle bir göreve talip olmak da cesaret ister, büyük bir sorumluluk, büyük bir yük. Allah yardımcınız olsun, İnşallah hayırlı işlerinizde başarılar diliyorum. Buraya olan bu nazik ziyaretinizden dolayı, burayı önemsediğiniz için de teşekkür ediyorum” dedi.