Malatya Bilik Ekmeği...
'Ah nerede o eski bilikler, nerede o eski ekmekler, nerede o eski tandırlar, nerede o annemizin yaptığı ekşilemeler' diye hayıflanır durur, eskileri özlemle anarız…
Nerede o annemin yaptığı bilikler!
“Ah nerede o eski bilikler, nerede o eski ekmekler, nerede o eski tandırlar, nerede o annemizin yaptığı ekşilemeler” diye hayıflanır durur, eskileri özlemle anarız… Bugün, içinde her türlü kimyasal ürünlerin katıldığı lezzetsiz ekmekleri yerken…
Uzun zaman oldu annelerimizin toprak tandırda, doğal odun ateşinde, organik unlarla, “bismillah” diyerek yaptığı o kutsal ekmekleri yemeyeli… Tadı damağımızda, kokusu burnumuzda, lezzeti hafızamızda kalalı nerdeyse yarım asır oldu.
Kimyasallar çıktı mertlik bozuldu
Bu koku tanıdıktı, annemin Gündüzbey'de, 40 yıl kadar önce sabah namazı vakti, tandırımızda yaptığı bilik kokusunu andırıyordu.
Hemen içeri daldım… Tandır başında, tertemiz elbiselerle, Bilik ekmeğini yaparken gördüm Hatice Abla'yı… Ortam düzenli, bilik malzemeleri temiz, elbiseleri bakımlıydı. Bilik malzemeleri organik, ortam sağlıklı ve çalışanlar temiz olunca insanın gönül rahatlığıyla tezgâhtaki bütün bilikleri alıp eve götüresi geliyor. Temizlikte (hijyende) benden tam not aldılar. 10 numara 5 yıldız…
Bu bilik kokusu beni tam 40 yıl geriye götürdü. Küçüklüğümü hatırladım. Dedim ki: “Aman Allahım, bu bozulmuş çağda böyle organik ve leziz bilik de olur muymuş?” Olurmuş…
Tandır başındaki Hatice Abla'yla biraz sohbet ettim, nasıl oldu da, tarihi Tecde biliğini canlandırıp, özlediğimiz mahalli bir kültüre hayat verdiler?
Yıllardır bilik ürettiğini anlatan Hatice Koç, Tecde'nin yöresel bilik ürününün coğrafi tescilini aldıklarını, artık vergi levhası çıkartarak da ticari bir işletme sahibi olduklarını söyledi. İşletme sahibi Hatice Koç sipariş üzerine tereyağlı, yumurtalı, sütlü ve küncülü bilik de yaptıklarını belirtti.
Bir hatırlatma daha yapayım, bu evde ve tandırda yöremizim klasik ve tarihi tandır ekmeği de yapılıyor.
Alişan Hayırlı