Malatya'da Dut Pekmezi Sezonu Başladı...

Köylerde, toprak damlı evlerin üstünde seyre değer görüntüler oluşturduğu, tepsilerin sıra sıra dizildiği, sofraların vazgeçilmezi dut pekmezi sezonu başladı.

Son Dakika Haberi: Köylerde toprak damlı evlerin üstünde seyre değer görüntüler oluşturduğu, tepsilerin sıra sıra dizildiği sofraların vazgeçilmezi dut pekmezi sezonu başladı.

Bin derde deva dut pekmezi, Şahnahan, Topsöğüt, Dilek, Hatunsuyu ve Orduzu Mahallerinde hamaratlı ellerden soframıza kadar uzanan uzun serüvende sonra Malatya başta olmak üzere, yurdun dört bir yanına gönderilmektedir.

Peki, Dut pekmezi nasıl yapılır?
Dutlar silkeleme yöntemiyle ağaçtan indirildikten sonra çuvala ya da tülbende konularak sıkılma işlemine geçilir. Belirli bir basınç uygulanarak duttan çıkartılan şerbet kazanlara aktarılır ve kaynatmaya geçilir.

Genellikle odun ateşinde kaynatılır ve kaynamaya başladıktan sonra 20-30 dakika boyunca devam edilir. Bu süre zarfında kaynayan şerbetin üzerinde oluşan köpükler aralıklarla, bitene kadar alınır.
Daha sonra ateşi söndürülerek biraz soğumaya bırakılır ve ardından kaynamış olan şerbet kaplara aktarılarak tamamen güneş görecek ve özellikle 1 damla bile su değmeyecek şekilde bir alana bırakılarak bekletilir.

En az 2 gün boyunca güneş gören şerbet hafif sarımsı bir hal alır ve kıvam olarak da koyulaşıp pekmeze dönüşür. Son olarak yine bir tülbent içinden aktarılarak kavanozlara konulur ve serin bir yerde muhafaza edilir.
Kaşe Haber: Yasin YOLDAŞ

Yorumlar 1
Serdar 20 Haziran 2023 00:04

Süperrr ????????????????

Bakmadan Geçme