Malatya'daki Patlatmayla Yıkıma İnönü Üniversitesinden Destek
İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Özdemir, Malatya'da ağır hasar almış yüksek katlı binaların patlayıcı madde kullanılarak yıkılması için görevlendirildi.
Son Dakika malatya Haberleri: Asrın felaketi büyük depremleri sonrası yemek, barınma, AFAD'a lojistik depo hizmeti, bilirkişilik, hasar tespiti ve depremin raporlaştırılmasında etkin rol oynayan İnönü Üniversitesi, şimdi de ağır hasarlı binaların yıkımında önemli bir görev üstlendi.
İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Özdemir, Malatya'da ağır hasar almış yüksek katlı binaların patlayıcı madde kullanılarak yıkılması için görevlendirildi.
Patlatmanın çevresel etkileri üzerinde akademik çalışmalar yürüten ve aynı zamanda Yüksek Maden Mühendisi de olan Doç. Dr. Engin Özdemir, özel bir firmayla birlikte patlatma yöntemiyle kontrollü yıkıma destek sağlıyor.
Kontrollü patlatma tekniğinde İnönü Üniversitesinin altyapısının yeterli olduğuna dikkat çeken Engin Özdemir şu ifadeleri kullandı:
“Ülkemizde sondaj ya da patlatma mühendisliği adı altında bir bölüm bulunmamaktadır. Bu raporu şuanda Türkiye'de sadece birkaç uzman maden mühendisi ve öğretim üyeleri vermektedir ama Malatya ve çevre illerinde hem maden mühendisliği bölümün az olması hem de maden işletme anabilim dalında uzman öğretim üyesi oldukça kısıtlı olmasından dolayı sayımız oldukça azdır. 2014 yılında İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi'nin desteği ile ‘Patlatma Kaynaklı Çevresel Etkilerinin İncelenmesi' başlıklı bir proje yürüttük. Birçok kez de sahalarda patlatma dizaynı ve çevresel etkileri üzerinde hem uygulamalı hem de akademik olarak çalışmalar yaptık. Dolayısıyla İnönü Üniversitesi olarak alt yapımız sadece patern yapısı ve patlayıcı miktarı hesaplaması değil aynı zamanda ‘Çevresel Etkilerin Ölçümü ve Değerlendirilmesi' anlamında da güçlüdür.”
Özdemir “Malatya'da şuan iki farklı firma yıkım için onay almış bulunmaktadır. Fakat alınan yıkım onayının gerçekleşmesi için binalarda kullanılacak delik sayısı, delik boyu, delikler arası mesafe, emülsiyon esaslı patlayıcı miktarı, kapsül ve fitil sayıları ile mevcut patlatma yapıldığında çevresel olarak etkileri ve buna karşın alınacak iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirlerin neler olduğuna dair üniversite raporlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Burada, patlama kaynaklı oluşan taş (beton) savrulması, gürültü, titreşim ve tozun minimum seviyeye indirilmesi ve aynı zamanda optimum yıkımın gerçekleşmesi için hem teorik hem de saha da uygulamalı olarak görev almaktayım.” dedi.
“Uzman Kişilerce Yapıldığı Sürece Risk Oluşturmaz”
Kontrollü patlatma tekniğinin alanında uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini ifade eden Özdemir konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Kontrollü bina patlatma tekniği, şayet maden mühendisliği ve patlatma alanında uzman kalifiyeli ekipler ile yapıldığı takdirde herhangi bir risk oluşturmadığı gibi ilkel yöntemlere nazaran oldukça daha güvenilirdir. İnönü Üniversitesi öğretim üyesi olarak patlatmanın etki alanları ve patlatma planı yapılmadan önce tarafımca hesaplanmaktadır. Patlatma günü de sahada bizzat yer alarak son kontroller yapılmaktadır. Şuana kadar 13 bina kontrollü bir biçimde patlatılıp yıkılmıştır. Yıkımlarda taş savrulması, ani titreşim maksimum 35-40 metre ile sınırlandırılmıştır. Ayrıca patlatma sonrası toz bastırımı için ekipler anında müdahale ederek yeniden çevre düzenlenmesi hızlı bir şekilde yapılmaktadır.”