Malatya Kayısısı Tehlikede: Hastalıklara Karşı 4 Aşamalı Koruma

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, son günlerde etkili olan yoğun yağışların kayısı ağaçlarında hastalıklara yol açtığını belirterek, üreticileri çil ve monilya hastalıklarına karşı bilinçli ve zamanında mücadele etmeleri konusunda uyardı.


Malatya Haber: Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, son günlerde etkili olan yoğun yağışların kayısı ağaçlarında hastalıklara yol açtığını belirterek, üreticileri çil ve monilya hastalıklarına karşı bilinçli ve zamanında mücadele etmeleri konusunda uyardı.

Yazılı bir açıklama yapan Özcan, Malatya'nın en önemli tarımsal ihracat ürünü olan kayısının meyve kalitesi ve ağaç verimini düşüren bu iki hastalıkla etkin mücadele edilmemesi halinde üreticilerin ciddi zarar görebileceğini vurguladı.

Yağışlar Hastalık Riskini Artırıyor
Özcan, özellikle çiçeklenme ve küçük meyve dönemine denk gelen yağışlı havaların hastalıkların yayılmasını kolaylaştırdığını belirterek, 'Çiçek monilyası (Monilinia laxa), yalnızca kayısı değil, şeftali, kiraz, erik, vişne ve badem gibi ürünlere de zarar veriyor. Bu hastalık nedeniyle çiçekler kahverengileşip kuruyor ve verim ciddi oranda düşüyor' dedi.

Monilya hastalığına karşı ilaçlamanın zamanlamasının hayati olduğunu vurgulayan Özcan, çiçeklerin %5-10'u açtığında ilk, %90-100'ü açtığında ise ikinci ilaçlamanın yapılması gerektiğini söyledi.

Çil Hastalığına Dikkat: Meyve Kalitesi Tehlikede
Özcan ayrıca, 'yaprak delen' olarak da bilinen çil hastalığının da kayısı ağaçlarında ciddi zararlar oluşturduğunu ifade etti. Yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dallarda görülen bu hastalığın zamanla yaprak dökülmelerine, meyve yüzeyinde lekelenmelere ve kalite kaybına yol açtığını dile getirdi.

Çil hastalığıyla mücadelede dört aşamalı bir ilaçlama programının uygulanması gerektiğini belirten Özcan, 'İlk ilaçlama sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra bordo bulamacı ile, diğer üç ilaçlama ise ilkbahar ve meyve gelişim dönemlerinde uygun kimyasal ilaçlarla yapılmalıdır' dedi.

'Koruyucu Mücadele Hayati Önem Taşıyor'
Özcan, üreticilerin ilaçlamayı hastalık belirtileri çıktıktan sonra değil, hastalık ortaya çıkmadan önce yapmalarının büyük önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca ihracata engel olmayacak, kalıntı bırakmayacak ilaçların kullanılması gerektiğini hatırlatarak, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri'ne başvurmaları çağrısında bulundu.

Dolu ve Don Hasarı İncelemede
Son olarak Özcan, 4-5 Nisan'da yaşanan şiddetli dolu yağışları ve çiçek döneminde meydana gelen lokal don olaylarının da kayısı üreticisini etkilediğini belirtti. Tarım İl Müdürlüğü ve TARSİM Bölge Müdürlüğü ekiplerinin sahada hasar tespit çalışmalarına başladığını belirten Özcan, 'Çiftçilerimize ve Malatya'mıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum' dedi.

Bakmadan Geçme