Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Malatya'nın Dönüşümü Konuşuldu
Malatya Kent Konseyi Kültür Mirası Okulu'nun ikinci dönem ikinci dersinde, yazar Hasan Demirbağ 'Osmanlı'dan Cumhuriyete Geçiş Sürecinde Malatya'da Şehrin Çehresi' başlıklı sunumuyla katılımcılarla buluştu.
Malatya Haber: Malatya Kent Konseyi Kültür Mirası Okulu'nun ikinci dönem ikinci dersinde, yazar Hasan Demirbağ “Osmanlı'dan Cumhuriyete Geçiş Sürecinde Malatya'da Şehrin Çehresi” başlıklı sunumuyla katılımcılarla buluştu.
Program, Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi ve Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca ile Kültür Mirası Okulu öğrencileri katıldı.
Hasan Demirbağ, Osmanlı döneminden 1950'lere kadar Malatya'nın yapılaşma sürecini görsel sunumlarla anlatarak katılımcılara bilgi verdi. Demirbağ, 1830'larda başlayan göç hareketinin 1840'lara kadar devam ettiğini ve bu göçlerin şehir yapısında önemli etkiler yarattığını belirtti.
1900'lü yılların başında Malatya şehir merkezinde 5.000 ev, 50 cami ve mescit, 6 medrese bulunduğunu ifade eden Demirbağ, özellikle Atatürk'ün Malatya'yı ziyaretinden sonra, 1923-1950 yılları arasında ikinci imar planının uygulanmaya başladığını belirtti. Bu planın şehirleşme sürecine hız kazandırdığını ve bugünkü Malatya'nın temellerinin atılmasına büyük katkı sağladığını söyledi.
Sunumunda şehir merkezinin 1950'ye kadar olan gelişimini fotoğraflarla destekleyen Demirbağ, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.