Prof. Dr. Murat Asma Anlattı. 'Afyon Üretiminden Kayısıya Uzanan Hikâye'

Malatya Kent Konseyi Kültür Mirası Okulu'nun ikinci dönem etkinlikleri, Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma'nın sunumuyla devam etti.

Malatya Detay: Malatya Kent Konseyi Kültür Mirası Okulu'nun ikinci dönem etkinlikleri, Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma'nın sunumuyla devam etti. Etkinlikte, Malatya'nın tarımsal tarihi ve gelişimi ele alındı.

Afyon Üretiminden Kayısıya Uzanan Hikâye
Prof. Dr. Bayram Murat Asma, 1883-84 Elaziz Salnamesi'nden aktardığı bilgilerle Malatya'nın 19. yüzyılda önemli bir afyon üretim merkezi olduğunu vurguladı. İstanbul'a gönderilen yüksek kaliteli afyonların önemli bir kısmının Malatya'dan sağlandığını belirtti. Bunun yanı sıra, Malatya'nın tarihsel olarak üzüm, pirinç, tütün ve pamuk üretiminde de öne çıktığına dikkat çekti. Selçuklu döneminde 6.000 dokuma tezgâhının varlığı, bölgede pamuk üretiminin önemini ortaya koyuyor.

Kayısıda Dünya Liderliği
Cumhuriyetin ilk yıllarında Malatya'nın kayısı üretiminin sadece 120 ton olduğu bilgisini paylaşan Asma, 1937'de kurulan kayısı istasyonlarıyla başlayan ıslah çalışmaları sayesinde günümüzde yıllık 500 milyon dolarlık ihracat rakamlarına ulaşıldığını belirtti. Kaliforniya ile yaşanan rekabet sürecine değinen Asma, Malatya'nın bu alandaki başarısını “inanılmaz bir gelişme” olarak nitelendirdi.

Ekonomiye Katkı ve Hedefler
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kuru kayısının yalnızca Malatya için değil, Türkiye ekonomisi için de büyük bir değer olduğunu ifade ederek, bu ürünün dünya pazarlarına erişimini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Etkinlik katılımcıları, Malatya Kent Konseyi'ne ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek programdan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Bakmadan Geçme