Sami Er: 'Celal Yalvaç, Malatya'nın Ruhunu Belgeleyen Bir Sanatkârdır'
Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu, Malatya tarihine önemli katkılar sunan ve 'Kentin Hafızası' olarak nitelendirilen Celal Yalvaç'ın vefatının birinci yılında anma programı düzenledi.
Malatya Haberleri: Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu, Malatya tarihine önemli katkılar sunan ve 'Kentin Hafızası' olarak nitelendirilen Celal Yalvaç'ın vefatının birinci yılında anma programı düzenledi.
MABESEM Sanat Merkezi'nde gerçekleşen programa Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Gündüz, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Erol Yiğit ve çok sayıda akademisyen, gazeteci, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, Celal Yalvaç'ın ailesi ve sevenleri katıldı.
Sami Er: 'Celal Yalvaç, Malatya'nın Ruhunu Belgeleyen Bir Sanatkrdır'
Programda konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Celal Yalvaç'ın Malatya için taşıdığı önemi vurguladı. Er, 'Celal Yalvaç sadece bir isim değil, aynı zamanda Malatya'nın yaşayan hafızasıdır. Fotoğraflarında ve yazılarında Malatya'nın taşını, toprağını, insanını ve ruhunu bulursunuz. Bugün, onun bizlere bıraktığı mirası yaşatma sorumluluğumuzu bir kez daha hatırlıyoruz' dedi.
Yalvaç'ın anısını yaşatmak için projeler geliştirdiklerini belirten Er, 'Sanat Sokağı'nda Celal Yalvaç Malatya Araştırmaları Merkezi'ni açtık ve 'Malatya'ya Adanmış Bir Ömür' kitabını yayımladık. Onu rahmet ve saygıyla anıyoruz' ifadelerini kullandı.
'Celal Yalvaç, Malatya'nın Fotoğrafıydı'
Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar ise Celal Yalvaç'ın Malatya için birleştirici bir figür olduğuna dikkat çekerek, 'Bugün burada her kesimden insan bir araya geldi. Bu, Celal Yalvaç'ın Malatya'nın bir fotoğrafı olduğunun en büyük kanıtıdır' dedi.
Programın moderatörlüğünü yapan Tarihçi-Yazar Orhan Tuğrulca, Yalvaç'ın çok yönlülüğüne değinerek, 'Gazetecilik, fotoğrafçılık, belge toplama ve araştırma yöntemleriyle üniversitelerde okutulması gereken bir model ortaya koydu. Kendisine minnettarız' diye konuştu.
Celal Yalvaç'ın Hayatı ve Mirası
Araştırmacı-Yazar Bülent Korkmaz, Yalvaç'ın hayatına dair bilgiler aktararak, 'Ticaret Lisesi mezunu olan Celal Yalvaç, babasının mesleği olan saatçilikten sonra fotoğraf makinesi tamirciliği yaparak geçimini sağladı. Ancak tarihi belgelerde ve araştırmalarında gösterdiği titizlikle Malatya'nın sosyal bilimlerine büyük katkılar sundu' dedi.
'Malatya'ya Adanmış Bir Ömür Celal Yalvaç' kitabının yazarı Nezir Kızılkaya ise Yalvaç'ın mektuplaşmalarından yola çıkarak yazdığı kitabın detaylarını paylaştı. Kızılkaya, 'Celal Amca'nın 1959'dan itibaren yazdığı ve kendisine gelen yaklaşık 300 mektubu inceledim. Yerel tarih ve kültüre dair bilgi alışverişi yaptığı uzmanlarla yazışmaları, onun bilimsel titizliğini gösteriyor' ifadelerini kullandı.
Anılar ve Plaket Töreni
Programda katılımcılar, Celal Yalvaç ile ilgili anılarını paylaşarak onun Malatya için önemini bir kez daha vurguladı. Programın sonunda Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, programa katkılarından dolayı Orhan Tuğrulca, Bülent Korkmaz ve Nezir Kızılkaya'ya plaket takdim etti.
Celal Yalvaç, Malatya'nın tarihine ve kültürüne yaptığı katkılarla anılmaya devam edecek.