SGK ve Bağ-Kur primleri 31 Ağustos 2024 tarihine kadar ertelendi.

Şevket Keskin, 'İlimizde meydana gelen deprem sonrasında ilimiz mücbir sebep ilan edilmiş vergiler, SGK ve Bağ-Kur primleri, gelir, stopaj vergileri, Damga Vergisi, KDV, MTV vergisi 31 Ağustos 2024 tarihine kadar ertelenmiştir.

Son Dakika: Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın 12 Ağustos Pazartesi günü Ankara'da esnaf temsilcileri ile yapacağı toplantıda Malatya'nın ve deprem bölgesindeki esnafların sorun ve taleplerini dile getireceğini ve hazırlanan dosyayı takdim edeceğini bildirdi.

Malatya ile deprem bölgesindeki esnafların büyük bir mağduriyet içerisinde olduğunu belirten Başkan Şevket Keskin, “Malatya esnafı büyük bir mağduriyet içerisindedir. Esnaf ayağa kalkmadan deprem bölgeleri ayağa kalkamaz. Malatya'da öncelik, ticari hayatın bir an önce hayata geçirilerek canlandırılması gerekmektedir.” Dedi.

Mücbir sebep halinin uzatılması ile birlikte esnafın vergi ve prim borçlarını silinmesini sürekli dile getirdiklerini kaydeden Başkan Keskin, “İlimizde meydana gelen deprem sonrasında ilimiz mücbir sebep ilan edilmiş vergiler, SGK ve Bağ-Kur primleri, gelir, stopaj vergileri, Damga Vergisi, KDV, MTV vergisi 31 Ağustos 2024 tarihine kadar ertelenmiştir. Esnaf sadece beyannamesini verebilmekte parası olmadığından ödemesini yapamamaktadır. Depremler nedeniyle vergi, sosyal güvenlik, kredi, kira ve piyasaya olan diğer borçlarını ödeyemeyen esnafımız devletimizden destek ve katkı beklemektedir. Mücbir Sebep Halinin uzatılmasını talep ediyoruz. Deprem bölgesinde bulunan İşyeri ve evi yıkılan esnaflarımızın SGK ve Bağ-Kur primleri, gelir, stopaj vergileri, Damga Vergisi, KDV, MTV, vergi, elektrik, doğalgaz ve 2023 yılından önceki tüm girdilerinin silinmesini borçlarının devletimiz tarafından karşılamasını talep ediyoruz.” İfadelerini kaydetti.

Keskin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a sunacağı dosyasında deprem bölgesi esnafa ayakta durabilmesi için mutlaka birikmiş olan devlet alacaklarının silinmesi gerektiğini talebesinin de yer alacağını da aktararak, “Deprem bölgesindeki esnaflarımız mutlaka faizsiz kredi ve hibelerle desteklenmeli, Esnaflarımızın birçoğu zamanında borcunu ödeyemediğinden sıkıntı çekmekte ve yüksek faiz oranları ile de bankalardan kredi kullanamamaktadır. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi faiz oranı %29 olarak uygulanmakta. Bu faiz oranı makul seviyeye düşürülmeli.” dedi.

Deprem bölgesi esnafına ÖTV'siz araç verilmesi konusunda da taleplerinin de bulunduğunu aktaran MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Deprem bölgesindeki ticari faaliyette bulunan esnaflarımız için 2016 yılında uygulanan ÖTV'siz araç desteğinin bir kez daha uygulanması, deprem bölgesindeki aracını değiştirmek isteyen esnafın yükünü hafifletecektir.” dedi.

KOSGEB kredi ve hibe desteklerinden deprem bölgesi esnaflarının büyük bir mağduriyet yaşadığını da bir kez daha gündeme getirerek, sorunun çözülmesini talep edeceğini ifade eden Keskin, “KOSGEB tarafından 6 Şubat depremlerinden sonra esnaf ve sanatkarımıza sağlanan faizsiz 2 yıl ödemesiz kredi desteği için başvurular 29 Aralık 2023 tarihinde sona ermişti Kredi desteğinden esnafımızın bir bölümü yararlanmış, ancak başvuru dosyası olan yüzlerce esnafımız halen o krediye ulaşamamıştır. Yine KOSGEB Kredi desteklerinden esnafımızın bir bölümü yararlanmakta çoğu meslekler ise yararlanamamaktadır. Meslek ayrımı olmaksızın tüm meslek kollarının KOSGEB desteklerinden faydalanmalarını talep ediyoruz. Durdurulan kredinin bir an önce açılmasını talep ediyoruz.” ifadelerini de kaydetti.

Esnafın prim gün sayısının 7 bin 200 güne indirilmesi talebinin de dosyada yer aldığını aktaran Keskin şöyle konuştu, “Tüm kesimlerin eşit haklara sahip olması ve sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanması için prim gün sayısı eşitlenmeli. SSK'lı çalışanların iki katı kadar mesai yapan esnafımızın yıpranma payı düşünülerek, ödemesi gereken prim gün sayısını 9 bin günden 7 bin 200'e indirilmesi ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanım sözünü vermişti, düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz”

MESOB Başkanı Keskin, 6 Şubat depremlerinde Malatya'da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, kooperatif ve çok sayıda esnaf odası hizmet binalarının ağır hasar görerek yıkıldığını hatırlatarak, “AFAD, odaların ve kooperatiflerin hak Sahipliği Başvurularını kabul etmemiştir. Mevzuata göre, tüzel kişiler hak sahibi olamıyor. Birlik, oda ve kooperatiflere de Hak Sahipliği tanınarak, devletin kredi ve hibe imkanları verilmeli” dedi.

Bakmadan Geçme