Şimdi Salça Zamanı...
Yaz aylarını geride bıraktığımız şu günlerde, özellikle köy damlarında tepsilerde sıralı şekilde kırmızı kırmızı dizilen domates salçası albenisi ile dikkat çekiyor.
Son Dakika Malatya Haberleri: Yaz aylarını geride bıraktığımız şu günlerde, özellikle köy damlarında tepsilerde sıralı şekilde kırmızı kırmızı dizilen domates salçası albenisi ile dikkat çekiyor.
Eee kışa hazırlık yaparken salçasız da olmaz tabii.
Gelin şimdi domatesin dalından sofralara, yemeklere uzanan hikayesine dokunalım.
Malatya usulü domates salçası nasıl yapılır?
Önce domatesler tarladan toplanıp yeşil sapları kopartılır. Ardından güzelce yıkanıp en az dört parçaya bölünür. Rahatlıkla sıkılıp, suyunun çıkarılması için ağzı kapatılarak kaplara konulur. Güneşle beraber kabukları rahatlıkla soyulabilsin diye de üzerine biraz tuz eklenip en az iki gün güneşte bekletilir. Sonrasında güneşten alınan domateslerin elle baskı yöntemi ile süzgeç üzerinde suyu çıkartılır. Tamamının suyu çıkarıldıktan sonra kazanlara alınıp, ara ara dibi tutmasın diye karıştırılarak odun ateşinde kaynatılmaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kısık ateşte kaynamasına devam edilir. Sonra tekrar kaynamış olan domates suyu güneş görecek ve bir damla dahi su değmeyecek şekilde kablara konularak en az beş gün güneşte bekletilir.
Dondurma kıvamını alması beklenen salça, toplanmadan bir gün önce durumuna göre, tam kıvamını alsın diye tuz eklenebilir. Dondurma kıvamını aldıktan sonra saklama kablarına konulan salçanın üzerine 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı eklenir. Sonra ağzı sıkıca kapatılarak serin yerlerde muhafaza edilir. Hiç hava almayan, ağzı açılmayan salçalar 1 yıl boyunca tazeliğini korur.
Daha önceki yıllarda domatesler doğrandıktan sonra güneşe serilmez ve direkt kaynatılırdı. Son zamanlarda kabuğu daha rahat soyulsun ve rahatlıkla suyu çıkarılabilsin diye kaynatılmadan önce güneşte bekletiliyor. Hatta artık daha da kolaylaşıp insan gücüyle değil de makineler yardımı ile domatesin suyu çıkartılabiliyor.
Yaşin YOLDAŞ