Şoför Esnafına ÖTV ve KDV'siz Araç Satışı İçin Kanun Teklifi

Teklife göre, geçimini yalnızca bir araçla sağlayan şoför esnafının mevcut aracını yenilemek amacıyla ve en az 10 yıl boyunca ticari faaliyetlerde kullanmak kaydıyla alacağı yeni ticari araçlar, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV)'nden muaf tutulabilecek.

Şoför Esnafına ÖTV ve KDV'siz Araç Satışı İçin Kanun Teklifi
Ticari araç sahiplerini yakından ilgilendiren yeni bir kanun teklifi sunuldu. Teklife göre, geçimini yalnızca bir araçla sağlayan şoför esnafının mevcut aracını yenilemek amacıyla ve en az 10 yıl boyunca ticari faaliyetlerde kullanmak kaydıyla alacağı yeni ticari araçlar, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV)'nden muaf tutulabilecek.

Şoför Esnafının Yükü Hafifletilecek
Teklifin gerekçesinde, Türkiye'de ticari araçların ithalat, ihracat ve insan taşımacılığında önemli bir yer tuttuğu vurgulandı. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 30 milyondan fazla araç bulunduğu ve bunların yaklaşık 6,5 milyonunun minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyon olduğu belirtildi. Ayrıca, ülke genelinde 100 bine yakın ticari taksinin faaliyette olduğu ve 1,5 milyon şoför esnafının Türkiye Şoförler Odası'na kayıtlı olduğu bilgisi paylaşıldı.

Ticari araçların, şahsi araçlara kıyasla daha kısa sürede yıprandığı ve bakım-onarım maliyetlerinin daha yüksek olduğu vurgulanarak, şoför esnafının yeni araç alımında zorluk yaşadığı ifade edildi. Bu nedenle, ÖTV ve KDV muafiyetiyle esnafın daha güvenli ve konforlu araçlara erişiminin kolaylaştırılmasının hedeflendiği kaydedildi.

Ağır Hasarlı Araçların Trafikten Çekilmesi İçin Yeni Teklif
Trafik güvenliğini artırmaya yönelik sunulan bir diğer kanun teklifinde ise, kazalar veya doğal afetler sonucu ağır hasar almış araçların tamir edilerek yeniden trafiğe çıkarılmasının yasaklanması önerildi.

Ağır Hasarlı Araçlara 500 Bin TL'ye Kadar Para Cezası
Teklife göre, ağır hasarlı araçları yeniden trafiğe çıkaran kişilere veya işletmelere 500 bin TL'ye kadar para cezası uygulanması öngörülüyor. Ayrıca, bu araçların yalnızca yedek parça olarak kullanılması veya hurda olarak satılması gerektiği belirtildi.

Teklifte, sigorta şirketleri ve yetkili kurumların ağır hasarlı araçları ihale yoluyla yalnızca yedek parça satışı için elden çıkarabileceği, aksi durumda ilgili sigorta şirketinin 6 ay süreyle faaliyet izninin askıya alınacağı ifade edildi.

'Pert' Araçların Tehlikesine Dikkat Çekildi
Gerekçede, halk arasında 'pert' olarak bilinen ağır hasarlı araçların tamir edilerek trafiğe çıkarılmasının ciddi güvenlik riskleri oluşturduğu vurgulandı. Bu araçların onarım süreçlerinin denetlenmesinin zor olduğu, hava yastıkları ve emniyet kemerleri gibi hayati parçaların hileli yöntemlerle işlevsiz hale getirilebildiği ifade edildi.

Ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesiyle kazalardaki can kayıplarının ve yaralanmaların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yeni Düzenlemelerle Trafik Güvenliği ve Esnaf Desteği Hedefleniyor
Sunulan bu iki kanun teklifiyle hem ticari araç sahiplerine vergi avantajı sağlanarak şoför esnafının ekonomik yükü hafifletilmeye çalışılıyor hem de trafik güvenliğini artırmaya yönelik ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesi hedefleniyor. Mecliste değerlendirilecek olan bu tekliflerin yasalaşıp yasalaşmayacağı önümüzdeki günlerde netleşecek.

Bakmadan Geçme