Turgut Özal Üniversitesinde İklim Değişikliği Semineri: 'Zirai Don, Geleceğin Habercisi Olabilir'
Malatya Turgut Özal Üniversitesinde düzenlenen seminerde küresel ısınma ve iklim değişikliğinin Türkiye'ye etkileri masaya yatırıldı.
Malatya Haber: Malatya Turgut Özal Üniversitesinde 'Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Türkiye'ye Olası Etkileri' konulu bir seminer düzenlendi. Seminere üniversite yönetimi, yerel kurum temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Seminerde konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 12 Nisan'da yaşanan zirai don olayına dikkat çekerek, 'Türkiye son 150 yılın en büyük zirai don faciasını yaşadı. Bu süreçte tarımın her aşamasında görev alan herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Üniversitelerimiz ve uzmanlarımızla birlikte bu süreci atlatacağız' dedi.
Rektör Prof. Dr. Recep Bentli ise yaşanan zirai don felaketinin ardından bu seminerin önemine vurgu yaparak, 'Zirai don, sadece Malatya değil tüm Türkiye için ekonomik ve sosyal etkiler yarattı. Ancak bilimsel değerlendirmelerle panik havasına gerek olmadığı belirtiliyor. Bilinçli ve ortak hareketle bu süreci olumluya çevirebiliriz' diye konuştu.
Seminerde sunum yapan Prof. Dr. İbrahim Atalay, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin Türkiye'ye olan etkilerini detaylarıyla anlattı. Türkiye'nin güney ve kuzey cephelerinden kaynaklanan yağış potansiyeline değinen Atalay, 'İklim değişikliği dünya genelinde etkili. Sanayi devriminden bu yana atmosferdeki karbondioksit artışı sıcaklıkları yükseltti. Türkiye'de ise özellikle yağış rejiminde değişiklikler gözleniyor' ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin iklimsel değişikliklere karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Atalay, 'Kayısı üretiminde çeşitlendirmeye gitmeli, saha ekolojisini detaylı incelemeli ve bilgi eksikliklerimizi gidermeliyiz. Alternatif üretim yöntemlerini değerlendirmek artık bir zorunluluk haline geldi' şeklinde konuştu.
Seminer, soru-cevap bölümünün ardından çekilen toplu fotoğrafla sona erdi.