Aslan : 'Depremle Yaşamayı Öğrenmemiz Lazım'
Malatya'yı tanıdığını ve kentin sorunlarına hakim olduğunu belirten Aslan, 'Liseden arkadaşlarımızla, üniversiteden arkadaşlarımızla zaman zaman bir araya geldik. Kentin sorunlarını konuştuk, kenti konuştuk.
Son Dakika: Malatya’yı tanıdığını ve kentin sorunlarına hakim olduğunu belirten Aslan, “Liseden arkadaşlarımızla, üniversiteden arkadaşlarımızla zaman zaman bir araya geldik. Kentin sorunlarını konuştuk, kenti konuştuk.
Peki biz neye talip olduk? Mesleğimizin avantajından kaynaklı olarak belediyeciliği biliyoruz. Bunu yakından siz de takip ediyorsunuz. Esasen tek düşüncemiz kentimize vefa borcumuzu ödemek. Malatya önemli bir kent. Bu kentin hızlı bir şekilde toparlanıp ayağa kalkması lazım. Aksi takdirde Malatya göç veren, hızlı bir demografik yapı değişikliğine giden, sosyoekonomik açıdan çöken bir kent haline gelecek. Yani ben bunları gördüğüm için geldim, bu işe talip oldum” dedi.
Aslan,“İmar planları birtakım altlıklara dayanılarak yapılır. Malatya’nın kent bütününe baktığımızda biz de bu mikro bölgeleme dediğimiz bir çalışma var, jeolojik etüt raporlarında. Malatya’da bir mikro bölgeleme çalışması yapıldı. Depremden önce de yapılmıştı. Depremden sonra yeniden gözden geçirildi. Bu mikro bölgeleme çalışmasına baktığımızda ilçeler dahil kapalı alan yok. Yani yapı yasaklı alanımız yok. Burada ne var? İşte zeminle ilgili bir takım iyileştirme yapmanız gerekebilir. Şimdi buraları yapılaşmaya kapatalım şeklinde bir algı var. Buralar artık kentsel toprağa dönüşmüş olanlar” dedi.
Depremle yaşamayı, dirençli kentler oluşturmayı öğrenebilirsek kentleşme ile ilgili çok fazla sorun yaşamayacağımıza dikkat çeken Aslan, “Aktif fay hatları vardır, onlardan tabii uzak duracağız. Onlardan mümkün olduğu kadar uzaklaşmamız lazım. Ancak bu algıyı da iyi tanımlamak lazım. Zeminle ilgili gereken tedbirleri alırsanız çok endişe edecek bir şey yok. Kat yüksekliklerini oturup gözden geçirebilirsiniz” dedi.
Aslan, “burada tabii ciddi bir denetim lazım. Şimdi binalara baktığımızda hem Bostanbaşı bölgesindeki yıkımları hem de şehir merkezindeki yıkımları inceledim. Burada bodrum katlarla ilgili ciddi problemler var. Bundan sonraki yapılaşmalarda bu tür statik hesapları, işçilik uygulamalarına dikkat edeceğiz. Herkes bilinçli olacak. Depremle yaşamayı öğrenmemiz lazım. Yani depremle yaşamayı öğrenemezsek bu işte ciddi sıkıntı çekeriz. Çünkü ne zaman olacağını tahmin edemiyorsunuz. Evimizde de ona göre düzenleme yapmamız lazım” dedi.
Murat Aslan psiko- sosyal alanda da hizmet üreteceklerini belirtti. Aslan, “Yeşilyurt’ta kentin yıkımından dolayı hemşerilerimizin moral ve motivasyonları kötü bir durumda. İnsanlar gideyim mi kalayım mı ikilemi içerisinde. Merkezi hükûmet ve yerel yönetim hızlı karar üretemediği için birtakım sorunlar yaşanıyor. Bir yıl sonra rezerv alan ilanlarını görüyoruz mesela. Vatandaş, “İmar çapını verirseniz benim param var kendi evimi yapabilirim” diyor. Biz bu aşamaları hızlı geçemediğimiz için şu anda tabir caizse patinaj pozisyondayız” dedi.
Sahada hızlı bir tarama yapacaklarını ve özellikle düşük gelir grubuna yönelik çalışmalara daha fazla önem vereceklerini söyleyen Aslan, “Düşük gelir grubuna iskan edecek projelerle çalışalım. Diğer üst gruplara da diğer destekleri verelim. Teknik destek verelim, önlerini açalım. İskan problemini çözersek, kimse bu kentten bir yere gitmez. Biz bunları hızlı bir şekilde tarayıp kentsel arsaları hedeflediğimiz şekilde üretebilirsek bu kenti hızlı bir şekilde ayağa kaldırabiliriz” dedi.
Saha çalışmalarından bahseden ve sahadan aldığı enerjiden dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını söyleyen Murat Aslan, “ İnsanlar dertli, belediye hiç hatırımızı sormadı diyen var. Doğumumuzdan ölümünüze kadar belediye ile berabersiniz. Bütün hizmeti hem Malatya Büyükşehir Belediyesi hem ilçe belediyesi veriyor. Belediyenin ulaşılabilir olması lazım. Paylaşımcı, ortak akılla proje yapan, ortak akılla uygulayan, halkın memnuniyetini esas alan bir sistem kurmazsanız başarılı olamazsınız. İnsanımızda şu var; gelir, oturur, size anlatır, bunu dinlersiniz. Hepsini çözemeyebilirsiniz ama vatandaş sorunlarının bir kısmının çözdüğünü bir kısmında dinlediği görür. Dokunan bir belediye, gönül belediyeciliği ya da paylaşımcı belediyecilik lazım” dedi.
Depremden dolayı panik atak sorunu yaşayanlar var. Biz bir psiko destek birimi kuracağız belediyede. Bu da bizim sosyal projelerden bir tanesidir. Yani işin fiziki tarafı ayrı, sosyal tarafı ayrı. Bir psiko destek birimi kuralım istiyoruz. Bu destek biriminde ne yapılsın? İnsanlar randevusunu alarak destek birimlerine gelsinler. Psikolojik danışmanlık seansı 1000 TL. Bu desteği oldukça önemsiyorum. Mutluluk bireylerden başlar, topluma yayılır. Bu toplumun ekseriyetine sirayet ederse başarılı oluruz” dedi.
Malatya için var gücü ile çalışacaklarını vurgulayan Murat Aslan, “Harap olmuş bir kentimiz var. Gönlü kırık insanlarımız var. Bunları onarmamız lazım. Makam mevki peşinde olan bir insan değilim. Kentimizi konuşalım, insanımızı konuşalım. Bu kent hepimizin. Malatya doğunun en önemli kentidir. Ben hemşerilerimden şunu rica ediyorum hiç kimse birbirine küsmesin birbirine darılmasın herkes birbirine destek olsun. Biz de destek olalım hep beraber bu kenti ayağa kaldıralım” dedi.