Bakan Tekin: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli,
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bir programda yaptığı sunumda Türkiye'deki eğitim sistemine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu.
Son Dakika: Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bir programda yaptığı sunumda Türkiye'deki eğitim sistemine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'de 1,2 milyon öğretmenin yaklaşık 18 milyon öğrenciye hizmet verdiğini belirten Tekin, eğitim sisteminin büyük bir topluluğu etkilediğini vurguladı. Son 22 yılda öğretmen atamaları ve derslik sayısındaki artışa dikkat çeken Tekin, mevcut öğretmenlerin yüzde 80'inin bu dönemde atandığını ve dersliklerin sayısının iki kattan fazla arttığını belirtti.
Tekin, uluslararası raporlarda Türkiye'nin eğitim sistemiyle ilgili iki temel eleştirinin öne çıktığını söyledi: Birincisi, müfredatın bilgi odaklı olması ve beceriye dönüştürülmesi gerektiği; ikincisi ise zorunlu eğitim sürecinde aşırı bilgi yüklemesi yapılması. Bu durumun öğrenci başarısızlığına, öğretmenlerin ise müfredatı yetiştirememe sorunlarına yol açtığını ifade etti.
Müfredatın revize edilmesi gerektiğini belirten Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adını verdikleri yeni bir model geliştirdiklerini duyurdu. Bu modelin, milli ve manevi değerlere dayalı, beceri odaklı ve farklılaştırılmış bir eğitim anlayışını benimsediğini açıkladı. Müfredat yüzde 35 oranında sadeleştirilmiş olup, ahlaklı, erdemli ve eleştirel düşünebilen nesiller yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin merkezinde "iyi insan yetiştirme" ilkesinin olduğunu vurgulayarak, zihinsel, duygusal, bedensel, sosyal ve manevi gelişimi bir bütün olarak ele aldıklarını belirtti. Bu modelin, medeniyet kurucusu ve geliştiricisi nesiller yetiştirmeyi amaçladığını ifade etti.