Çocuklarda Kış Hastalıkları Nelerdir?

Son Dakika Haberi: Kış hastalıkları denilince akla ilk olarak kışın iklimsel, sosyal ve fiziksel değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan veya sıklığı artan hastalıklar gelir. Kış hastalıkların çoğunluğunu enfeksiyon yani mikrobik hastalıklar oluşturur.

Çocuklarda Kış Hastalıkları Nelerdir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son Dakika Haberi: Kış hastalıkları denilince akla ilk olarak kışın iklimsel, sosyal ve fiziksel değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan veya sıklığı artan hastalıklar gelir. Kış hastalıkların çoğunluğunu enfeksiyon; yani mikrobik hastalıklar oluşturur. Kış aylarında havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşanılması, özellikle çocukların maruz kaldığı soğuk algınlığının bulaşması sonucunda ortaya çıkar. Peki çocuklarda kış hastalıkları nelerdir?


Soğuk algınlığı ve nezle
Hastalanan çocukta aksırık, öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı, boğazda kaşıntı ve ateş gibi belirtiler görülür. Yakınmalar yaklaşık 1 haftada geçer, öksürük ise diğer belirtiler kaybolduktan sonra 1 hafta daha sürebilir. Viral bir enfeksiyon olduğundan, antibiyotik tedavisi gerekmez. Tedavide çocuğun dinlenmesi ve bol sıvı alması gerekir.

Bronşiolit
Hastalık, üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlar. Hastalanan çocukta hafif bir öksürük, burun akıntısı, aksırık, iştahsızlık ve ateş gibi belirtiler olur. Bronşiolit çok bulaşıcı bir hastalıktır. Özel bir tedavisi bulunmaz. Tedavide bol sıvı alımı, buruna serum fizyolojik damlatılması, ortamın nemlendirilmesi önemli rol oynar. Solunum sıkıntısı ve emme güçlüğü olan bebeklerin hastaneye yatırılmaları gerekebilir.

Bronşit
Özellikle soğuk algınlığının sonrasında hastalanan büyük çocuklarda yoğun balgam, hırıltılı ve sık solunum, öksürük nöbetleri belirtiler arasında yer alır. Tanı, çocuğun klinik tablosuna ve röntgen görüntülerine göre konulur. Hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanmaya gerek yoktur ama enfeksiyona bakteri eklenirse antibiyotik kullanmak gerekir. Ayrıca balgam yumuşatıcı ilaçlar verilebilir.

Pnömoni (Zatürre)
Hastalanan çocukta ateş, titreme, üşüme, terleme, öksürük, balgam, göğüs / sırt ağrısı, hızlı nefes alıp verme, göğüste hırıltı, nefes alıp verirken göğüs duvarında içe çekilmeler, kusma, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, bebekte emmeyi reddetme gibi belirtiler görülür. Bakterilerin yol açtığı zatürre tiplerinde tedavi antibiyotikle yapılır. Ayrıca bol sıvı alımını sağlamak iyileşmeye, balgamın atılmasına yardımcı olur. Önlemek için; bebekleri ilk altı ay anne sütü ile beslemek, çocukların el ve yüzlerinin sabunla yıkamak, evlerin düzenli olarak havalandırılarak tozdan arındırılmasını sağlamak ve çocukları dengeli besleyerek çinko mineraline olan ihtiyacını gidermek gerekir. Ayrıca bu hastalığı engellemek için Konjuge pnömokok aşısı uygulanır.

Orta kulak iltihabı
Orta kulak iltihabı geçiren çocukta, gece yatınca artan veya aniden uykudan uyandıran bir ağrı, ateş, kusma ve bulantı görülebilir. Daha küçük çocuklarda ise, huzursuzluk, ağlama, uyuyamama kulak ağrısına işaret edebilir. Bebekler kulak iltihabı olduğunda ise, kulaklarını ellemez veya elletmek istemez. Bazen kulaktan kanlı veya iltihaplı akıntı görülebilir. Hastalığın tedavisinde ağrı kesici çocuğu rahatlatır ve antibiyotik tedavisi uygulanır.

Akut faranjit-tonsilit
Franjit geçiren çocukta öksürük, burun akıntısı, ateş, iştahsızlık ve halsizlik görülür. Boyundaki lenf bezleri şişer, bademcikler irileşir ve üzerinde beyaz-sarı iltihap odakları belirir. Zamanında ve doğru tedavi edilmezse bademciğe bağlı orta kulak iltihabına, streptekoklara (bulaşıcı ve daha çok bademcikte bulunan mikrop türü) bağlı bir enfeksiyon ise kalp romatizmasına yol açabilir. Tedavide antibiyotik kullanılması gerekir.

Krup
Hastalanan çocuklarda önce üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri görülür. Giderek ses kısıklığı, hırıltılı öksürük, solunum sıkıntısı ve ateş gibi belirtiler eklenir. Bu belirtiler geceleri ağlamakla artar. 3-5 yaş arası çocuklarda daha sık görülür. 

Öksürük nöbeti sırasında şunların yapılması önerilir: Ağlayıp heyecanlanınca solunum sıkıntısı artacağı için, öncelikle sakin olunmalı ve çocuğun da sakinleşmesine yardımcı olunmalı, bol sıvı alımı sağlanmalı, dik pozisyonda oturtulmalı, nemli hava ve buhar verilmelidir. Eğer evde buhar makinası yok ise banyoda sıcak suyu açıp kapıyı kapatarak oluşan buharlı ortamda çocuğun 5-10 dakika kalması sağlanabilir.

Not: Bu yazının sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu, doktor muayenesi yerine geçemeyeceğini hatırtaltmak isterzi.  Tedavi olmak için mutlaka bir doktora başvurun.

 

 

Bakmadan Geçme