• Haberler
  • Sağlık
  • Dünyada ilk defa 4'lü çapraz ve 3'lü çapraz karaciğer nakli yapıldı.

Dünyada ilk defa 4'lü çapraz ve 3'lü çapraz karaciğer nakli yapıldı.

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi tarafından dünyada ilk defa gerçekleştirilen 4'lü çapraz ve 3'lü çapraz karaciğer nakli yapıldı.

Son Dakika Haberleri: Dünyada ilk defa 4'lü çapraz ve 3’lü çapraz karaciğer nakli yapıldı. Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Enstitüsü bir kez daha dünyada ilk kez gerçekleşen bir ameliyata imza attı. Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibi 4’lü çapraz ve 3’lü çapraz nakiller gerçekleştirdi. Nakillerle 7 hasta hayata tutundu.

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi tarafından dünyada ilk defa gerçekleştirilen 4'lü çapraz ve 3’lü çapraz karaciğer nakli yapıldı.

Karaciğer nakli için uzun süre donor bekleyen hastalar bu sayede donorlere ulaştı. Ailesi veya akrabası içerisinde kendisine uygun karaciğer bulunamayan kişiye uyan kişiler arasında 4 donor ve 4 hasta kendi arasında anlaşarak ciğeri uyan kişiler arasında aynı anda nakil gerçekleştirildi. Aynı durum 3’lü çapraz şekilde de gerçekleştirildi. Bu sayede 7 karaciğer hastası hayata tutunmuş oldu.

Nakilleri olan hastalar ve donorler sağlığına kavuştu. Karaciğer nakil enstitüsünde 4 lü çarpraz nakli düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.

Basın toplantısına Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, Tıp Fakültesi Dekanı Ali Beytur, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Adil Başkıran,Amerika dan ve Japonya'dan Türk Profesörler, nakilleri gerçekleştiren doktorlar ve sağlık çalışanlarıyla hasta ve hasta yakınları katıldı.

YILMAZ, “BU SENE 300-350 NAKİL PLANLIYORDUK”
Prof. Dr. Sezai Yılmaz açılış konuşmasını yaparak şu bilgileri verdi: Deprem afetinden önce yılın ilk 35 gününde 35 karaciğer nakli yapmıştık. Ancak 6 Şubat'tan sonra bütün zorluklara rağmen programı durdurmadık. Enstitü olarak ayakta durmaya çalıştık. Sayılar azalsa da yeniden eski ivmemize döndüğümüzü söyleyebiliriz. Depremden önceki 35 günde 35 nakil yapmıştık fakat daha sonra düşüşler yaşandı ama yine eski ivmeyi yakalayabileceğimiz bir duruma geldik, diyebiliriz. ifadesini kullandı.

4’LÜ ÇAPRAZ SİSTEM NASIL YAPILIYOR?
Prof. Yılmaz sistem hakkında şu bilgileri verdi: Bir hastamız geldiği zaman bir donörlü getirdiği zaman uyumsuzluk sadece kan gurubundan olmuyor. Hacim olarakta uyumsuzluk olabiliyor. 100 kilogramlık bir hasta 60 kilogramlık bir hastayı getiriyor. Küçük karaciğer çıkıyor veya damarları hastasına vermeye müsait olmuyor. Ama başka bir hastaya vermeye müsait olabiliyor. Volume olarakta kan grubu olarakta.” Dedi.

DÜNYADA İLK KEZ YAPILIYOR
Prof. Yılmaz, “2022’nin Temmuz ayında dünyada ilk kez dörtlü canlı vericili karaciğer naklini yaptık burada 4 hastamız da burada görüyoruz Aslında çok karışık 4 tane alıcı verici var inanılmaz bir kompleks bir çaprazlama sayesinde dediğim gibi bu model sayesinde bütün 4 tane alıcı verici birbirine uygun hale geldi. Bu dünyada ilk kez yapıldı daha da yapılmadı.Aslında bu İnönü Üniversitesi'ndeki karaciğer nakil enstitüsünün Hastanesinin programının ne kadar güçlü ne kadar donanımlı ne kadar kabiliyetli bir yer olduğunda göstergesiydi daha sonra büyük afete rağmen biz nisan 2023’te bu süreçte biz 3’lü çapraz ameliyatı da yaptık. Buda dünyada 3’üncü yapılan 3’lü çaprazdı.” derken bu çalışmanın dünyanın en saygın nakil dergisinde 10 sayfa da yer aldığını söyledi.

“TARİH YAZMAYA DEVAM EDİYORUZ, DEVAM EDECEĞİZ”
Çok kapsamlı bir enstitü olduğunu belirten Yılmaz, “Sonuç olarak İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü dünyadaki tek karaciğer Nakil Enstitüsüdür. En kapsamlı fiziki donanım ve teçhizata sahiptir. Aynı anda 6 canlı vericili karaciğer nakli yapacak özverili, yetenekli, çalışkan bir kadroya sahiptir. Biz 5 canlı vericili karaciğer yaptığımız zaman Şükrü hocamız “ burada bir tarih yazılıyor” demişti. Biz İnönü Üniversitesinde tarih yazmaya devam ediyoruz, devam edeceğiz.” Diye ifade etti. 

BAŞKIRAN, “DEPREMDEN SONRA 110 NAKİL YAPTIK”
Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Adil Başkıran, “6 şubat felaketi olduktan sonra Tıp Merkezi olarak büyük bir özelliği ve azim kararlılıkla tüm branşlarda sağlık hizmetine devam ettiğini belirtmek istiyorum En güzel örnekleri karaciğer nakli, kemik iliği nakli ve böbrek nakli gibi büyük bir teknoloji altyapı ve büyük bir ekip uyumlu gerektiren bu ameliyatlarını devam etmesidir. Depremden sonra karaciğer naklinde 110, böbrek naklinde 7 ve böbrek naklinde 86 nakil gerçekleştirdik. Şu anda hizmeti aksatacak herhangi bir hocamızın ayrılışı olmamıştır.” diye konuştu.

YILMAZ VE EKİBİ NOBELİ HAKETTİ
İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, o dönemde kurumu ve hocaları reklam yapmakla suçlayanlara tepki gösterdi. O eleştiren hocaların bugün özür dilemesi gerektiğini aktardı.  Dünyada bir tarih yazıldığını belirten Prof. Kızılay bu olayın karaciğer naklinde bir milat olduğunu ve Prof. Sezai Yılmaz’ın ve ekibinin nobeli hak ettiğini ve emeği geçenleri tebrik etti.Yeni hedefin aynı anda 9 çapraz nakil olduğunu aktaran Kızılay, bunun için tüm desteği vereceğini ifade etti.

GÜRKAN, “HAYATINI İNSANLARIN SAĞLIĞINA ADAMIŞ”
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Karaciğer nakil enstitüsünde yapılan nakillerin göğüs kabartdığını söyledi.  Sezai Hoca’nın kendini bu işe vakfettiğini aktaran Gürkan,“Hayatını insanların sağlığına adamış. İnanıyorum ki ahirette de çok önemli mevkilerde mertebede olacaktır. Hayatını insanların hayatını adamış, insanların sağlığına adammış yani gelecek, bir İstikbal kaygısı olmayan parasal anlamda bir kaygısı olmayan bir yapı içerisinde. Ben bu ekibi gıpta ile seyrediyorum. Sezai Hocam Türkiye’yi dünyada 2’inci sıraya getirmiş bir hoca. Hocamdaki nezaketi görüyor musunuz? Biz sizin önünüzde tanzimle eğiliyoruz, saygı duyuyoruz.” diye konuştu.

Sonsöz

Bakmadan Geçme