İshal Nasıl Geçer?
İshal nasıl geçer? Uzun süreli ve şiddetli ishal yaşanması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Fakat ishalin başlangıç evresindeyse ve kısa süreli seyrediyorsa evde yapılabilecekler de bulunmaktadır. İşte ishalin hafifletebilecek bazı öneriler:
İshal nasıl geçer?
Uzun süreli ve şiddetli ishal yaşanması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Fakat ishalin başlangıç evresindeyse ve kısa süreli seyrediyorsa evde yapılabilecekler de bulunmaktadır. İşte ishalin hafifletebilecek bazı öneriler:
İshal ile birlikte aşırı su kaybı meydana gelmektedir. Kaybedilen su miktarı yerine koyularak, ishalin iyileşme süreci desteklenebilir. Bu doğrultuda günlük su miktarı mutlaka tüketilmelidir.
*Dışkının sertleşmesini sağlamak için pirinç, ishal sırasında kaybedilen potasyumu yerine koymak için muz, bağırsakların ve sindirim yolunun temizlenmesini ve dışkının sertleşmesini sağlamak için elma sirkesi tüketilebilir.
*Bu dönemde doktor kontrolüyle çinko desteği alınabilir.
*İshalin şiddetini arttırabileceği için alkol ve kafeinden, yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır.
*Alerjen ve toleransın olmadığı gıdalar tüketilmemeye özen gösterilmelidir.
*İshal döneminde hızlı yenmemeli ve içilmemelidir.
*Limon suyu içmek ve sarımsak tüketmek ishalin oluşmasına neden olan patojenlerin ölmesini sağlayabilir.
*Bir litre su içine 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz karıştırarak her dışkılama sonrasında bir bardak tüketilebilir.
*Bu dönemde hijyene daha fazla önem verilmelidir.
*İshali tetikleyebilecek kaygı, stres, endişe ve üzüntü veren durumlar çözülmeye çalışılmalıdır.
*İshal esnasında sık beslenmeye ve küçük öğünler tüketmeye önem verilmelidir.
*Maden suyu, gazoz ve Türk kahvesi gibi içecekler halk arasında ishale iyi gelenler arasındadır.
Not: Bu yazının sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu, doktor muayenesi yerine geçemeyeceğini hatırtaltmak isterzi. Tedavi olmak için mutlaka bir doktora başvurun.