Kayısı üretimi zirvesi toplandı
Malatya'da 2. Kayısı Paneli Gerçekleştirildi
Malatya'da 2. Kayısı Paneli Gerçekleştirildi
Malatya'da kayısının geleceği için önemli bir adım atıldı. Malatya Turgut Özal Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 2. Kayısı Paneli'nde sektörün önemli isimleri bir araya geldi.
Prof. Dr. İlhan Erdem, Prof. Dr. Hakan Yıldırım, Osman Kara, Abdullah Erdoğan, Ramazan Özcan, Fevzi Çiçek, Hüseyin Öcal, Yusuf Bayındır, İbrahim Kutalmış Kutsal, Şevket Fidan ve Doç. Dr. Erçin Oksal gibi isimlerin katıldığı panelde kayısının yetiştiriciliği, hastalıkları, zararlıları ve geleceği gibi konular masaya yatırıldı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin ilk konuşmacısı panelist Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Bayındır oldu. “Kayısı Bahçesi Tesisinde Sertifikalı Fidan Kullanımının Önemi” başlıklı konuşmalarında Yusuf Bayındır, yüksek kaliteli ve verimli meyve elde edebilmek için doğru fidan seçimi, uygun çoğaltım yöntemleri ve sertifikalı fidan kullanımının kritik önem taşıdığını dile getirdi. Meyve ağaçlarının çoğaltılması, vejetatif çoğaltım, aşılama, çelikle çoğaltma, daldırma ve doku kültürü gibi konu başlıklarına değinen Yusuf Bayındır, kayısı bahçesi yetiştirirken fidan yetiştiriciliğinin önemine dikkat çekti. Tohum alınacak meyvelerin hasat edilmesi, tohum çıkarma ve tohum muhafazası, toprak hazırlığı, tohumların ekime hazırlanması, tohum ekimi ve çöğürlerin toplanması süreçlerinden başlayarak fidan bakımına varıncaya kadar dinleyicilere kayısı fidanı yetiştiriciliğinin aşamalarını aktardı.
Panelde sertifikalı fidan kullanımı, kayısı bahçe tesisi, meyvecilikte budama, Kayısıda sonbahar-kış bitki koruma, kayısı ağaçlarındaki hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri ve karantina etmenleri hakkında bilgi verildi.
Panelde, kayısının Malatya ekonomisi için önemi ve bu meyvenin geleceği için yapılması gerekenler konusunda önemli görüş alışverişinde bulunuldu.