Malatya'nın Suyu depremde kurudu, sonra çamurlu aktı şimdi içiliyor...
Haberleri: Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin ardından şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Gündüzbey Kaptaj Tesisi doğal su kaynağı depremin hemen sonrasında tamamen kaybolmuştu.
Son Dakika Malatya Haberleri: Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin ardından şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Gündüzbey Kaptaj Tesisi doğal su kaynağı depremin hemen sonrasında tamamen kaybolmuştu.
Bir süre sonra tekrar gelen suda toprak kaynaklı bulanıklık meydana gelmişti. Farklı laboratuvarlarda yapılan analiz neticesinde suyun içerisinde herhangi bir ağır metale ve mikrobiyolojik bulguya rastlanmadı. Oluşan bulanıklığın toprak kaynaklı olduğu tespit edildi.
MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, suyun son durumunu görmek için Malatya basın kuruluşları ve ulusal basın temsilcileri ile bir araya geldiklerini söyledi. Mert; “Değerli basın mensupları, öncelikle davetimize icabet ettiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. 6 Şubat’tan beri MASKİ Genel Müdürlüğü olarak yoğun çalışma içerisindeyiz. 6 Şubat sabahı meydana gelen depremde Kaptajdaki suyumuz kayboldu. Bu gözelerden su gelmedi. Daha sonra suyumuz tekrardan geldi. Ancak çamurlu akmaya başladı. Kaynak suyu olduğu için dağlardan geçen fay hatlarından dolayı çamurlaşma oldu. Artçı depremlerin Yeşilyurt merkezli olmasından ötürü sürekli bir sarsıntı olduğu için çamurlaşma devam etti” dedi.
Depremde Malatya genelinde altyapının zarar gördüğünü söyleyen Mert, “Bugün sizlerle burada Kaptaj tesisimizi beraber gezdik. Suyumuzun berraklığını hep beraber gördük. MASKİ Genel Müdürlüğü olarak suyu öncelikle sadece kullanma suyu olarak verdik. Altyapının durumunu da görmemiz gerekiyordu. Çünkü depremden sonra sadece üst yapı zarar görmedi, maalesef ki altyapımızda zarar gördü. Asrın felaketi olarak adlandırılan bu felakette Malatya’mız için en iyi şekilde hizmet vermeye çalıştık” diye konuştu.
Yaklaşık üç ay boyunca MASKİ’de personeller ile birlikte kaldıklarını aktaran Mert, “Depremin ikinci gününden itibaren Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan ile beraber, personellerimizle kurumumuzda kaldık. Neler yapabiliriz diye konuştuk. Malatya da olan firmalarla aktif olarak sahada çalıştık. Mahallelerimize büyük tankerler ile su temin ettik.
MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, “Zorlu bir süreçten geçtik ve hala da geçiyoruz. Personellerimize 6.5 aydır izin vermedik. Herkes depremzede ancak bizim kurum olarak sorumluluklarımız var. Bunları yerine getirmek için aktif çalışmak zorundayız. Su Kanalizasyon İdareleri tek başına önemli kurumlardır. Çadır kurmaya, yemek dağıtmaya diğer kurumlardan destek gelebilir. Ama bizim işlerimizi yine kendimiz yapıyoruz. Bu süreçte oluşan bütün arızaları biz tespit edip müdahale ettik. MASKİ Genel Müdürlüğü olarak güçlü bir ekibimiz var. O zorlu günlerde depremzede olduğumuzu unutarak sahada aktif çalıştık. Zarar gören altyapımıza müdahale ettik” diye konuştu.
Su ücretleri ile ilgili bir soruya cevap veren MASKİ Genel Müdürü Mert, “Suyun ücretlendirmesi konusu da çok gündem oluyor. Bizler 5 aylık süreçte su ücreti almadık. Uluslararası standartlarda 4 kişilik bir ailenin kullanması gereken su 7-10 metreküp arasıdır. Bir aile günde yarım metreküp su kullandığında 15 metreküp aylık kullanıyor. 208 lira oluyor. 15 metreküp kullanımın üzerine kademe uyguluyoruz. Bizim en önemli görevimiz vatandaşlarımızın musluklarına su ulaştırmaktır. Su kullanımı konusunda daha dikkatli olmalıyız. Tasarruflu kullanmalıyız. Hep birlikte şehrimize suyumuza sahip çıkmalıyız” dedi.