• Haberler
  • Kültür Sanat
  • Millî Kütüphane'de Tarihî Buluşma: Türk Arkeolojisi Altın Çağını Yaşıyor

Millî Kütüphane'de Tarihî Buluşma: Türk Arkeolojisi Altın Çağını Yaşıyor

Türk arkeolojisi, Geleceğe Miras Projesi ile önemli bir atılım yaparken, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, projeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ankara Millî Kütüphane'de düzenlenen toplantıda, kazı başkanları ile il ve rölöve müdürleri bir araya geldi.

Millî Kütüphane’de Tarihî Buluşma: Türk Arkeolojisi Altın Çağını Yaşıyor
Türk arkeolojisi, Geleceğe Miras Projesi ile önemli bir atılım yaparken, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, projeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ankara Millî Kütüphane’de düzenlenen toplantıda, kazı başkanları ile il ve rölöve müdürleri bir araya geldi.

60 Yıllık Çalışma 4 Yılda Tamamlanacak
Bakan Yardımcısı Yazgı, Türk arkeolojisinin altın çağını yaşadığını belirterek, son 60 yılda yapılan çalışmalara eşdeğer bir ilerlemenin yalnızca 4 yıl içinde tamamlanacağını söyledi.

Göbeklitepe, Efes, Hattuşa gibi dünya mirası alanlarının yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanında yürütülen kazılar, ülkeyi dünya arkeolojisinin merkezi haline getirme yolunda hızla ilerliyor.

Binlerce Buluntu ve Binlerce İstihdam
Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda, 6 binden fazla arkeolojik eser gün yüzüne çıkarıldı ve 5 binden fazla kişiye istihdam sağlandı.

Yazgı, proje kapsamında 2024 yılında 6 milyar lira bütçe ayrıldığını ve yıl sonunda bu bütçenin 3,4 milyar lirasının kullanıldığını açıkladı.

Gece Müzeciliği ile 300 Bin Ziyaretçi
Türk arkeolojisini halkla daha fazla buluşturmayı amaçlayan Gece Müzeciliği uygulaması, ilk yılında 300 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayarak büyük bir başarıya imza attı.

Bakan Yardımcısı Yazgı, 2025 yılında bu uygulamanın kapsamını genişleterek daha fazla ziyaretçiye ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

“Geçmişin Emanetini Geleceğe Aktaracağız”
Geleceğe Miras Projesi’nin Türkiye’nin kültürel mirasını koruma ve tanıtma yolunda büyük bir adım olduğunu ifade eden Yazgı, “Geçmişin emaneti olan kültür varlıklarımızı geleceğe taşımak en büyük sorumluluğumuzdur.” dedi.

Bakan Yardımcısı, projenin ilerleyen yıllarda daha büyük başarılarla sürdürüleceğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Bakmadan Geçme