• Haberler
  • Ekonomi
  • Sadıkoğlu: 'Ekonomik Sorunların Çözümü Daha Gerçekçi Desteklerden Geçiyor'

Sadıkoğlu: 'Ekonomik Sorunların Çözümü Daha Gerçekçi Desteklerden Geçiyor'

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, MTSO Aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, iş dünyasının 2024 yılına dair zorluklarını ve 2025 yılı için beklentilerini değerlendirdi.

Son Dakika: Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, MTSO Aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, iş dünyasının 2024 yılına dair zorluklarını ve 2025 yılı için beklentilerini değerlendirdi. Sadıkoğlu, “Temennimiz, sorunlarımızın 2024 yılında kalması ve taleplerimizin yeni yılda karşılık bulmasıdır” diyerek, iş dünyasının yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Depremin Ardından İş Dünyası Tedirgin
MTSO 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda, Meclis Başkanı Hakan Er’in başkanlığında düzenlenen toplantıya Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın da katıldı. Başkan Sadıkoğlu, 2024 yılının, 6 Şubat depremlerinin etkisinin yoğun hissedildiği bir yıl olduğunu vurguladı. Sadıkoğlu, “2024 yılı, 2023’e göre çok fazla değişiklik göstermedi. Depremin izlerini silmeye çalıştığımız bir yıl oldu. Ancak mücbir sebep süresinin kaldırılması gibi konular, iş dünyasında endişeleri artırdı” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde planlanan ve komisyondan geçen mücbir sebep süresinin uzatılmasına ilişkin teklifin yasalaşmadığını ifade eden Sadıkoğlu, vergi mükelleflerinin kategorilere ayrılarak farklı muamele görmesinin depremzedeler için adil olmadığını belirtti. “Depremzede mükellefler arasında ayrım yapılmadan, tüm işletmelerin faydalanabileceği bir düzenleme bekliyoruz” dedi.

Finansal Sorunlar Büyüyor
Sadıkoğlu, 2024 yılında iş dünyasının karşı karşıya kaldığı en büyük sorunun finansmana erişim olduğunu belirtti. “6 Şubat öncesi ticarette başarılı olan birçok işletme, bugün 21 metrekarelik konteynerlerde ayakta kalmaya çalışıyor. Faiz oranlarının yüzde 50’yi aşması, ticari kredileri neredeyse erişilmez hale getirdi. Bu durum, şirketler üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor” dedi. İş dünyasının faizsiz kredi ve daha gerçekçi destekler beklediğini vurgulayan Sadıkoğlu, devletin adımlarını takdir etmekle birlikte bunların yetersiz olduğunu ifade etti.

2025’te Umutlu Bir Yıl Beklentisi
Sadıkoğlu, 2025 yılı için daha olumlu bir tablo çizerek, ekonomik sıkıntıların giderilmesi yönünde beklentilerini dile getirdi. “Dünyadaki jeopolitik gerilimler ve ekonomik zorluklara rağmen, 2025 yılına umutla girmek istiyoruz” diyen Sadıkoğlu, üretim maliyetleri, tedarik sorunları, döviz kuru artışı ve ihracat pazarlarındaki belirsizliklerin öncelikli sorunlar olduğunu belirtti.

Malatya özelinde deprem sonrası yaşanan nüfus kaybının şehrin demografik ve kültürel yapısını tehdit ettiğini ifade eden Sadıkoğlu, “Yeni yılda finansman sorunlarının çözülmesi, deprem bölgelerine özel teşvikler sağlanması ve faiz oranlarının enflasyonla uyumlu şekilde düşmesi ekonomiye büyük katkı sağlayacaktır” dedi. Ayrıca, işveren üzerindeki yüklerin hafifletilmesiyle firmaların yeniden büyüme sürecine girebileceğini söyledi.

Deprem Bölgelerine Özel Teşvikler Önemli
Depremden en fazla etkilenen iller arasında yer alan Malatya’da, firmaların toparlanabilmesi için daha kapsayıcı ve bölgeye özel desteklerin sağlanması gerektiğini ifade eden Sadıkoğlu, “Yıkım ve inşaat süreci devam ederken, mücbir sebep halinin kaldırılması gibi kararların bu bölgeler için yeniden değerlendirilmesi şarttır” dedi.

Bakmadan Geçme