- Haberler
- Güncel
- Sıkıştırılmış Toprakla Sürdürülebilir Barınma: 'Malatya'da İmece Usulüyle Depremzede Evi'
Sıkıştırılmış Toprakla Sürdürülebilir Barınma: 'Malatya'da İmece Usulüyle Depremzede Evi'
Malatya'da, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından, Toprak Yapı Geliştirme ve Araştırma Derneği öncülüğünde önemli bir dayanışma projesi hayata geçiriliyor.
Malatya Detay: Malatya’da, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından, Toprak Yapı Geliştirme ve Araştırma Derneği öncülüğünde önemli bir dayanışma projesi hayata geçiriliyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sema Alaçam liderliğinde başlatılan bu proje, sıkıştırılmış toprak tekniği kullanılarak ihtiyaç sahibi depremzedelere kalıcı ve çevre dostu barınma alanları sağlamayı amaçlıyor.
“Emine Teyze Evi” adını taşıyan bu özel projede, tamamen yerel kaynaklarla güçlendirilmiş toprak kullanılarak inşa edilen ev, doğal malzemelerle dayanıklı ve çevreye uyumlu bir yapı olarak dikkat çekiyor.
Toprak Yapı Geliştirme ve Araştırma Derneği tarafından yürütülen bu proje, geleneksel yapı malzemesi olan toprağı modern tekniklerle birleştirerek betonarme yapılara sürdürülebilir bir alternatif sunmayı hedefliyor. Doç. Dr. Sema Alaçam, kerpiçten farklı bir teknik olan “sıkıştırılmış toprak” yöntemiyle, 50 cm kalınlığında, dayanıklı duvarlar inşa ettiklerini açıkladı. Bu teknik, kalıpların içerisine belirli bir oranla alçı, kireç veya çimento eklenen toprağın dökülmesi, ardından sıkıştırılması ile yekpare, dayanıklı ve izolasyon gerektirmeyen duvarları oluşturduklarını açıkladı. Alaçam, yığma yapıya benzer bir işleyişe sahip olan bu yapıların duvarları inşa edildikten sadece bir gün sonra mukavemet kazanıyor. Bu sayede hızlı bir yapım süreci sağlanıyor ve ek ısı yalıtımına ihtiyaç duyulmadığını açıkaldı.
Malatya’da İmece Usulüyle Dayanışma
Emine Teyze’nin evinin inşası, Türkiye’nin dört bir yanından gelen mimar, mühendis, iç mimar ve peyzaj mimarları gibi gönüllülerin özverili desteğiyle yürütülüyor. İmece usulüyle ilerleyen projede, öğrencilerden deneyimli uzmanlara kadar farklı meslek gruplarından pek çok kişi bir araya gelerek bu anlamlı yapıyı hayata geçiriyor. Evin tüm maliyeti gönüllü katkıları ve bağışlarla karşılanıyor. Emine Teyze ise, proje ekibini kömbe ve reyhan şerbetiyle ağırlayarak onlara gönlünden geçen bir misafirperverlik sunuyor.
Sıkıştırılmış Toprak Yapılar için Yasal Düzenleme Çalışmaları
Projenin gelecek adımlarını anlatan Doç. Dr. Alaçam, bu tür yapıların yaygınlaşabilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bir proje sunma hazırlığında olduklarını belirtti. Bu çalışmalar, toprak yapıların yasal düzenlemelere kazandırılması ve Türkiye'de afet bölgelerinde alternatif barınma çözümü olarak kullanılması için atılan adımları içeriyor. Sema Alaçam, bu yıl Emine Teyze’nin evinin tamamlanmasıyla beraber Türkiye genelinde daha fazla projeye destek vermeyi hedeflediklerini ifade etti.
Yerel Malzeme ve Alternatif Yapım Teknikleri ile Sürdürülebilir Gelecek
Doç. Dr. Sema Alaçam ve ekibi, betonarme yapılara sürdürülebilir bir alternatif olarak sundukları bu modern sıkıştırılmış toprak tekniğiyle Türkiye’nin afet bölgelerinde kalıcı, sağlıklı ve çevreye duyarlı çözümler üretmeye devam ediyor. “Dünyada yaygın bir şekilde kullanılan bu teknikle biz de betonarme yapıların çevreye olan zararlarını azaltarak, yerel ve doğal malzemelerle dayanıklı yapılar inşa etmeyi amaçlıyoruz,” diyen Doç. Dr. Sema Alaçam, doğayla uyumlu ve geleceğe yönelik bir barınma alternatifi sunmak için çalıştıklarını belirtti.
Bu sistem, TOKİ'nin uzanamadığı yayla-mezra gibi alanlarda, tekil ev ihtiyaçlarının çözümünde, belki de en iyisi olabilir. Toplumumuzun, bilim insanlarımızın, idari teşkilatlarımızın, devletimizin sahip çıkması gerekir. Bu konuda, dünyanın ilerisine geçerek, en iyisi olma şansına sahibiz. Doç.Dr.Sema Alaçam hoca ve ekibini, İTÜ'yü, imeceye destek veren herkesi gönülden kutlarım. Mesut Y. ŞAHİN