• Haberler
  • Güncel
  • Uzmanlar Uyarıyor: 'Göç Edenler Kimlik ve Aidiyet Kaybı Yaşıyor'

Uzmanlar Uyarıyor: 'Göç Edenler Kimlik ve Aidiyet Kaybı Yaşıyor'

Malatya Kent Konseyi öncülüğünde düzenlenen çalıştayda, depremin ardından yaşanan göçün psikososyal etkileri ele alındı

Malatya Detay: Malatya Kent Konseyi öncülüğünde düzenlenen çalıştayda, depremin ardından yaşanan göçün psikososyal etkileri ele alındı. Akademisyenler ve uzmanlar, göçün bireyler üzerindeki travmatik sonuçlarına dikkat çekerek, çözüm önerileri sundu.Uzmanlar Uyarıyor: 'Göç Edenler Kimlik ve Aidiyet Kaybı Yaşıyor'

Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi, İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Deprem Nedenli Göçün Malatya İline Etkileri” çalıştaylar dizisinin ikinci oturumu, “Deprem Sonrası Göçün Psikososyal Etkileri” başlığıyla gerçekleştirildi.

Şehrin Yeniden İnşasında Psikososyal Destek Şart!
Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, depremin sadece fiziksel bir yıkım olmadığını vurgulayarak, psikososyal iyileşmenin de en az altyapı çalışmaları kadar önemli olduğunu belirtti. Başkan Er, “Deprem sonrası halkımızın travmalarını ve psikolojik ihtiyaçlarını anlamak ve çözüm üretmek büyük önem taşıyor. Şehrimizi yeniden inşa ederken, insanların psikolojik iyiliğini de göz ardı etmemeliyiz” dedi.

“Göç Edenler Kimlik ve Aidiyet Kaybı Yaşıyor”
Çalıştay kapsamında düzenlenen panelde, uzman akademisyenler göçün psikolojik boyutlarını ele aldı.

Doç. Dr. Zeynep Sağır: “Deprem sonrası çocuklar, yaşlılar ve hasta bireyler farklı psikolojik travmalar yaşıyor. Panik, korku, belirsizlik ve gelecek kaygısı insanları derinden etkiliyor” dedi.

Arş. Gör. Hakan Sarıyıldız: “Deprem ve göç, insanların sadece evlerini değil, aidiyet ve kimlik duygularını da kaybetmelerine neden oluyor” diyerek, sosyal destek mekanizmalarının önemine dikkat çekti.

Uzm. Klinik Psikolog Menekşe Baloğlu: “Göç eden bireyler, yeni bir sosyal yapıya uyum sağlamaya çalışırken kendi kültürel değerlerini de koruma mücadelesi veriyor. Konut ihtiyacı, iş bulma süreci ve ötekileştirilme gibi faktörler psikososyal uyumu geciktiriyor” şeklinde konuştu.

Çalıştay Sonuçları Kamuoyuna Sunulacak
Programın ikinci bölümünde katılımcılar, uzmanların rehberliğinde göçün psikolojik etkileri, aidiyet ve kimlik kaybı, psikososyal uyum gibi konuları tartışarak çözüm önerileri geliştirdi. Çalıştaydan çıkan sonuçlar, rapor haline getirilerek kamuoyuyla paylaşılacak.

Bakmadan Geçme