Ve kayısı sahneye çıktı

Dünyanın kayısı başkenti altın yumurtlamaya başladı. Dalından sofraya binbir emekten geçen kayısı, şu günlerde Malatya'nın bahçe sahnelerinde yerini aldı.

Son Dakika Haberleri: Dünyanın kayısı başkenti altın yumurtlamaya başladı. Dalından sofraya binbir emekten geçen kayısı, şu günlerde Malatya'nın bahçe sahnelerinde yerini aldı.

Adından, sanından ödün vermeyen Malatya'nın gözbebeği şu sıralar daldan inmeye başladı. Yoğun çalışma temposuyla hasat edilen kayısı öyle kolay işlenmiyor. Gelin bir de perde arkasından bakalım. 
Malatya'da en çok üretilen kayısının 1. sırasında Hacıhaliloğlu denilen çesidi gelir. Üretimin yüzde 90'ını karşılayan Hacıhaliloğlu bölgede en çok tercih edilen kurutmalık kayısı çeşididir. Hasanbey, Çöloğlu, Çataloğlu, Şekerpare diğer kayısı çeşitleri olmakla beraber bunlar daha çok sofralık kayısı olarak tercih edilmektedir. Ve kayısı sahneye çıktı

Peki kayısının daldan kurutmalığa giden serüvenine bakalım. 
Kayısı çok emek isteyen yorucu ve zahmetli bir yolculuğa sahip. Sabahın erken saatlerinden başlar kayısı işçileri daldan indirmeye. Daha önceden insan gücüyle silkelenen kayısılar, son yıllarda traktör arkasına takılan silkeleme aparatlarıyla daldan indiriliyor. Sonra kasalara toplanıp kükürt işleminden geçmesi için "islim" denilen, iğne ucu kadar hava almayan depolarda kükürt işlemine tabii tutulur. Günde iki kez en az 10-12 saat kükürt ile yakılan kayısı; raf ömrünü uzatmak, rengini korumak ve böceklenmeyi engellemek için yapılan bir işlemdir. Metal bir kap üzerine dökülen bir miktar kükürt yakılarak deponun kapıları ve varsa camları kapatılır.

10-12 saat sonunda islimden kayısılar çıkartılır ve tamamen güneş alan bir ortamda yine en az 2 gün bekletilir. Hamur kıvamına gelen kayısılar bu sefer tekrar toplanıp, artık güneş almayan bir yerde çekirdekleri çıkarılmak üzere bekletilir. Bu işleme de patik denir. Patik el ile kayısının arkasından bastırılarak çekirdegin dışarıya atılmasına denir. Bütün çekirdekler çıkarıldıktan sonra tekrar güneşe serilir ve yine sertleşip suyu çekilene kadar (2 gün kadar) güneşte bekletilir. Bu zaman diliminden sonra toplanarak güneş almayan ve serin bir yerde üzeri hava almayacak şekilde kapatılarak muhafaza edilir. Ve kayısı sahneye çıktı

Gelelim kayısının faydalarına
Demir, potasyum, kalsiyum ve A, C, E vitaminleri bakımından oldukça zengin olan kayısının faydaları saymakla bitmiyor.

-İçerdiği E vitamini sayesinde cildi besler ve nemlendirir.
-Ciltteki kızarıklık ve hassasiyeti önleyici etkisi vardır. 
-Kabızlığa iyi gelir
-Kemik yapısını güçlendirir
-Ülserin oluşmasını engeller
-İçerisinde bulunan A ve C vitaminleri ile kansere karşı mücadele eder ve kansere yakalanma riskini azaltır.
-Göz sağlığını korur
-Yorgunluğa iyi gelir stresi azaltır.
- Sindirim sorunlarına ve hazımsızlığa iyi gelir
- Böbreklerde taş oluşumunun önüne geçer.
Migren ve baş ağrılarına iyi gelir.
-Romatizma, bronşit gibi iltihaplı hastalıkların tedavisine iyi gelir.
-Saç sağlığına iyi gelir.

2022 yılında 113 ülkeye ihrac edilen Malatya kayısısı, bu ihracatın 11 bin tonunu ABD'ye yaparken, bu sırayı 6942 tonla Fransa, 6032 tonla Almanya takip etti. Kasasına bununla beraber 375 milyon dolar koyan Malatya, gelecek yıllarda daha fazla ihracat yapmayı hedefliyor.
Kaşe Haber:Yasin YOLDAŞ

Bakmadan Geçme